EVO ODAKLE POTIČE NAZIV "LEGO": Mnogi su skoro otkrili pravo ZNAČENJE imena NAJPOZNATIJE igračke na svetu, evo šta je u pitanju
Foto: Profimedia

ne biste ni pretpostavili

EVO ODAKLE POTIČE NAZIV "LEGO": Mnogi su skoro otkrili pravo ZNAČENJE imena NAJPOZNATIJE igračke na svetu, evo šta je u pitanju

Zanimljivosti -

Plastična igračka, koju proizvodi Lego Group, jedan je od najuspešnijih brendova igara u istoriji marketinga. Osnivač je danski stolar Ole Kirk Kristijansen iz Bilunda, a počeo je za svog sina da izrađuje drvene kockice 1932. godine.

Ime Lego smislio je četiri godine kasnije, nesvestan da će njegove igračke uskoro postati svetski poznate. Od kasnih 1940-ih do ranih 1950-ih, Ole Kirk Kristijansen pokušao je uveriti sina Godtfreda Kirka Kristijansena da pristane na promenu materijala te da drvene kockice zameni plastičnima.

Igračke, Matel, Lego Kocke
foto: Kurir Štampano

Zar nemaš vere? Zar ne vidiš da, ako ovo napravimo kako treba , možemo prodavati kockice po celom svetu? - pitao je otac sina.

Uprkos suzdržanosti, Godtfred je pratio kako njegov otac predstavlja plastične kocke na tržištu, izvorno pod imenom Automatic Binding Bricks. Ostvario je veliki uspeh, pa su zatim brend preimenovali u Lego, prenosi Mirror.

- Kombinujući dve danske reči 'Leg Godt' što znači 'Lepo se igraj', Ole Kirk Kristijansen stvara naziv Lego za svoju firmu nesvestan da ta reč na latinskom znači 'sastavljam'. Takođe je kao alternativno ime razmatrao naziv LEGIO (legije), ali se na kraju odlučio za naziv koji stvara kvalitetnu igru i posvećenost razvoju dece kroz igru - stoji u objašnjenju kompanije.

- Naša je ideja bila da stvori igračku koja priprema dete za život, privlači njegovu maštu i razvija kreativni poriv te radost stvaranja. To su pokretačke snage svakog čoveka - kazao je Godtfred Kirk Kristijansen sredinom pedesetih.

Princip spajanja koji se vidi u današnjim Lego kockama patentirali su 1958. godine, stvarajući beskrajne mogućnosti gradnje za svakog kupca. Danas se Lego prodaje u više od 130 zemalja i zapošljava oko 23.000 ljudi, a firme posluju u Evropi, Americi, Africi, Aziji i Australiji.

Firma se prenosila s generacije na generaciju i sada je u vlasništvu Kjelda Kirka Kristijansena, praunuka osnivača. Prošle godine su proslavili 90 godina postojanja.

- Kada je moj pradeda osnovao firmu pre 90 godina, prepoznao je da igra može promeniti živote dece. Ona porodici donosi zajedništvo i pomaže deci da razviju veštine koje im mogu omogućiti da ostvare svoj puni potencijal. On je imao samo malu radionicu, ali je imao velike ambicije i želio je osigurati da što više dece može iskusiti dobrobiti koje igra donosi. Bilo 1932., 2022. ili na našu 100. godišnjicu 2032., mi smo nastojali i uvek ćemo nastojati nastaviti Oleovo nasleđe pomažući svim porodicama, gde god se nalazili u svetu, da se lepo igraju - rekao je Tomas Kirk Kristiansen, predsednik LEGO Grupe.

Korisnici Reddita komentarisali su informaciju o poreklu naziva.

- Novi sam Lego kolekcionar i o ovom nisam imao pojma - napisao je jedan.

- Nisam imao pojma o tome -dodao je drugi.

- Zapravo sam to naučio od danske au-pair dok sam odrastao. Ona mi je rekla da to znači "dobro se igrati". Ipak, ne mogu je kriviti za gramatički netačan prevod - zaključio je čitalac.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Bonus video:

01:59

Novosađanka napravila društvenu igru o vatrogascima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track