SRBI SU OBIČAJ IZUVANJA PRED VRATIMA UZELI OD TURAKA: Ova tradicija je deo našeg društva i više nego opravdana, a tiče se ZDRAVLJA
Foto: Vladana Stanojevic / Alamy / Alamy / Profimedia

pravilo za izuvanje

SRBI SU OBIČAJ IZUVANJA PRED VRATIMA UZELI OD TURAKA: Ova tradicija je deo našeg društva i više nego opravdana, a tiče se ZDRAVLJA

Zanimljivosti -

Izuvanje prilikom ulaska u kuću pravilo je među Srbima. Podrazumeva se da obuća ostaje u predsoblju, doložena u cipelarniku, dok se za kućne potrebe obuvaju kućne papuče, tek da ne bismo hodali bosi.

Isto važi kada odemo u goste, ili kada nama neko dođe. Ova praksa nije popularna u zemljama zapadne Evrope, ali smo mi ovu tradiciju preuzeli iz Turske, gde je odlaganje obuće pre ulaska u dnevnu ili spavaću sobu, kuhinju ili kupatilo viševekovno poštovano pravilo.

izuvanje, cipele
foto: Shutterstock

Tradicija izuvanja obuće pred vratima vuče poreklo iz istočanjačkih zemalja, gde je apsolutno nezamislivo ući u kuću sa cipalema na nogama. Istočnjački narodi veruju da, ako se gosti ne izuju pred vratima, za sobom ostavljaju negativnu energiju. Biti obuven u kući, u Japanu, znači nepoštovanje domaćina.

U Srbiju je ovaj običaj došao iz Turske, gde je potpuno uobičajeno da u kući hodate bosi, jer se na podovima sedi, jede i pije.

vrata, pod, kupatilo
foto: Printscreen/Youtube

Ova navika povezana je sa islamom, jer molitvena mesta moraju biti čista, zbog čega treba izuti cipele dok ulazite i u džamiju.

Međutim, u Turskoj je nekada, u stara vremena, postojao čak i pravi način skidanja cipela, koji je glasio: "Ne stavljajte noge na prostirku ispred vrata nakon što ste skinuli cipelu jer će se i ona zaprljati. Umesto toga, nakon što skinete jednu cipelu, stavite nogu u kuću, a zatim skinite drugu cipelu".

Ako se posmatra sa strane higijene, izuvanje je neophodno, bez obzira o čijoj se kući radi - tuđoj ili svojoj. Domaćini najčešće imaju namenske papuče za goste.

džamija
foto: rasoul ali / Alamy / Alamy / Profimedia

Hodanjem u cipelama prenosi se do 99 odsto bakterija

Jedno američko istraživanje je pokazalo da nošenjem cipela u svoj dom unosite mnogo više prljavštine i bakterija opasnih za zdravlje nego što to mislite. Studija Univerziteta u Arizoni je pronašla preko 420.000 raznih bakterija na cipelama.

Koliformna bakterija koja služi kao indikator nivoa čistoće hrane i vode (prisutna je u izmetu) pronađena je na đonu 96 procenata cipela.

Bakterija "Escherichia coli" je pronađena na 27 odsto cipela zajedno sa još sedam vrsta bakterija, uključujući "Klebsiellu pneumoniaeu" koja može izazvati infekciju mokraćovoda i "Serratiu ficariu" koja može izazvati infekcije disajnih puteva.

izuvanje, cipele
foto: Shutterstock

Kada je reč o prenošenju bakterija sa cipela na podove u toplom domu, istraživanje je pokazalo da hodanjem u cipelama možete da prenesete od 90 do 99% bakterija.

Studija Univerziteta u Hjustonu je došla do zaključka da se na 39% cipela nalazi bakterija "Clostridium difficile", otporna na brojne antibiotike, a može izazvati razne probleme sa zdravljem uključujući dijareju.

Svi ti podaci govore u prilog zaključku da biste, čim kročite u svoj dom, trebalo da izujete cipele. A kao što pazite na svoj dom, trebalo bi da pazite i na dom onoga ko vas prima u goste. Kada se postavi pitanje bontona, bez sumnje, izuvanje nije po pravilima kulture, ali možda je ipak bolje zaobići jedno pravilo lepog ponašanja i misliti na zdravlje domaćina koji vas prima u goste, ali i na svoje.

(Kurir.rs/BlicŽena)

Bonus video:

00:56

PROFESORI TE UČE DA JE TO ISTO KAO KADA STAVIŠ RUKU NA STO! Glumac odgonentnuo: Kako se prave intimne scene u filmovima?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track