JEDNA OD NAJVEĆIH ATRAKCIJA SE NALAZI U NAŠEM KOMŠILUKU: Prosečan čovek jedva se provuče, evo o čemu se radi
Foto: TikTok/zana9ka

atrakcija u komšiluku

JEDNA OD NAJVEĆIH ATRAKCIJA SE NALAZI U NAŠEM KOMŠILUKU: Prosečan čovek jedva se provuče, evo o čemu se radi

Zanimljivosti -

Ostrvo Krk u Hrvatskoj krije jednu od omiljenih atrakcija među turistima. U starom jezgru opštine Vrbnik nalazi se Klančić, jedna od najužih ulica na svetu.

Iako nije proglašena najužom ulicom na svetu, posebna je po tome što u njoj žive ljudi, pa se ne radi samo o prolazu, već o naseljenoj ulici.

Klančić je u svom najužem delu širok svega 43 centimetra. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najuža ulica na svetu, pod nazivom Spreuerhofstraße, nalazi se u Reutlingenu u Nemačkoj. U svom najužem delu je široka 31 centimetar, dok je prosek njene širine 40 centimetara. Međutim, iako je zvanično najuža ulica na svetu, za razliku od Klačića, ona je samo prolaz između dve zgrade.

Klančić dnevno posećuje ogroman broj turista, otkriva TZO Vrbnik. Prema statistici koja je napravljena pre pandemije, Vrbnik je bio drugi grad u Hrvatskoj po broju turističkih autobusa, odmah iza Dubrovnika.

Vrbnik, Hrvatska, najuža ulica na svetu, ulica
foto: TikTok/zana9ka

- U današnje vreme, ovaj mali fenomen, često za stanovnike starog jezgra koji ovde stanuju, ne predstavlja samo atrakciju, nego i izazov, jer se stvara velika buka i gužva, a ulice do Klančića su zagušene sa svima koji žele da se slikaju. Iz tog razloga volimo reći da je Klančić jedna od atrakcija starog jezgra i nastojimo goste da uputimo i na druge lokacije, kako bismo donekle zadržali fokus na vrednostima destinacije u celini - ističe direktorka Turističke organizacije Opštine Vrbnik Marijana Jadro.

Kada se radi o drugim posebnostima, one Vrbniku ne nedostaju. Za njega se vezuje i poreklo prodice Frankopan, a opština je kolevka glagoljske baštine. Takođe, turistička organizacija Hrvatske podelila je i interesantnu legendu, koja je, upravo, u vezi sa Vrbnikom.

Vrbnik, Hrvatska, najuža ulica na svetu, ulica
foto: TikTok/zana9ka

- Prema legendama, u Vrbniku i njegovoj okolini, živela su brojna tajanstvena bića. Među njima su bili i malčići, maleni čovečuljci koji su znali da prave razne neprilike. Jedna od najpoznatijih je priča iz kuće u ulici Roč u kojoj je malčić od stanara za ručak svaki dan tražio makaronse, specijalitet koji su se jeli samo za vreme praznika - ističe HTZ.

Kurir.rs/BizLife

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja