DA LI JE ZDRAVO PITI KAFU SA MLEKOM? Doktorka Stanišić konačno rešila ovu NEDOUMICU, pa otkrila na šta treba obratiti pažnju VIDEO
Foto: Instagram/lola_is_at_skola, Shutterstock

evo da li je dobra kombinacija

DA LI JE ZDRAVO PITI KAFU SA MLEKOM? Doktorka Stanišić konačno rešila ovu NEDOUMICU, pa otkrila na šta treba obratiti pažnju VIDEO

Zanimljivosti -

Za omiljeni napitak mnogih ljudi, kafu, postoje brojne nedoumice. Koliko se sme često piti, da li je dobra u kombinaciji sa mlekom ili nije? Na to pitanje odgovorila je doktorka Svetlana Stanišić.

Koliko je zdrava kombinacija kafe i mleka

"Možete piti šta god želite i kako god želite, sve zavisi od toga šta vama odgovara. Kafa za sebe i mleko za sebe su korisni napici. Naime, kafa ima antioksidanse i druge fitokemikalije koje utiču pozitivno na zdravlje. Mleko takođe ima brojne hranjive materije i kada pomešamo kafu i mleko - ono što je najvažnije, ne nastaju nikakvi toksični proizvodi", objasnila je doktorka.

Međutim, dodala je i negativne strane ove kombinacije. Prema njenom mišljenju, nedostatak mešanja kafe i mleka je taj što dolazi do usporenog preuzimanja kiseline iz kafe, a ona je polifenol i deluje antioksidativno i protivupalno.

Mleko na taj način malo usporava preuzimanje korisnih stvari iz kafe. S druge strane, kafa takođe smanjuje preuzimanje kalcijuma iz mleka.

Devojka, žena, Kafa, čaj
foto: Profimedia

"Kafa i mleko malo smetaju jedno drugom u smislu da se u interakciji smanjuje preuzimanje korisnih stvari iz jedne i druge tečnosti", dodala je doktorka Stanišić na svom Instagram profilu. Takođe je istakla jednu stvar na koju trebamo obratiti pažnju.

"Danas se za napitke kao što su razni šejkovi na bazi kafe - koristi vrlo često punomasno mleko sa 10 posto mlečne masti, koje je jako ukusno. Te kalorije mogu biti na nivou jednog obroka, to uopšte nije kafa", rekla je za kraj, prenosi Mondo.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track