OVA ZIMA BIĆE POSEBNA: Očekuje se spektakl na nebu, solarna aktivnost dostiže maksimum, evo gde će se sve videti VIDEO
Foto: Irene Stachon/Lehtikuva via AP

FENOMEN

OVA ZIMA BIĆE POSEBNA: Očekuje se spektakl na nebu, solarna aktivnost dostiže maksimum, evo gde će se sve videti VIDEO

Zanimljivosti -

Ova zima biće spektakularna kada je reč o polarnoj svetlosti – zbog vrhunca solarne aktivnosti naučnici predviđaju da će aurore borealis biti najvidljivije i najzanimljivije u poslednjih 20 godina, piše Gardijan.

Oni podsećaju da se to već videlo u južnom delu Engleske, a zbog fenomena „Stiv“ nešto nalik polarnoj svetlosti videlo se nedavno i u severnim delovima Srbije.

Kako piše britanski list, očekuje se da solarna aktivnost dostigne svoj maksimum, koji dostiže u proseku svakih 11 godina, između januara i oktobra 2024. To će dovesti do spektakularnih boja na noćnom nebu u oblastima bližim polovima. Ovaj solarni maksimum mnogi iščekuju s nestrpljenjem jer je prethodni, u aprilu 2014, najslabiji u poslednjem veku.

- Očekujem da bude više aktivnosti aurore nego što je bilo u poslednjih 20 godina. Razlog je uglavnom solarni ciklus i to što se aktivnost Sunca bliži vrhuncu.

Postoji još jedan faktor, poslednji solarni maksimum bio je veoma slab -rekao je za Gardijan Njal Guldbrandsen, fizičar iz Geofizičke opservatorije u Tromsu, delu Arktičkog univerziteta Norveške.

Obično su najbolji delovi za posmatranje aurore borealis, koja nastaje kada mnogo čestica sa Sunca stigne do Zemlje, jesu severna Norveška, severna Finska, Švedska, Island, severt SAD i Kanade, kao i južni deo Grenlanda. Ipak, tokom solarnog maksimuma, aurore se šire i mogu biti vidljive sa lokacija širom Evrope.

Kurir.rs/Telegraf Nauka/The Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track