NI U LUDILU NE ODLAŽITE JUTARNJI ALARM: Bolje odmah ustanite čim čujete da zvoni, a evo i zašto
Foto: Profimedia

SAVETUJU STRUČNJACI

NI U LUDILU NE ODLAŽITE JUTARNJI ALARM: Bolje odmah ustanite čim čujete da zvoni, a evo i zašto

Zanimljivosti -

Naučnici se odavno bave pitanjem u kojoj meri odlaganje alarma može štetno delovati na organizam i poremetiti dobru higijenu spavanja.

Nedavno su objavili dve nove studije u Journal of Sleep Research i probudili raspravu o dremanju nakon alarma. Uprkos široko rasprostranjenom savetu da to nije dobra navika, 69 odsto ispitanika od 1.732 ulesnika studije izjavili su da su "ponekad" uključili odlaganje ili postavili više alarma.

spavanje, buđenje, sat, zvono
foto: Shutterstock

Jutarnja pospanost i kraći ukupni san bili su češći među ispitanicima koji su odlagali alarm, iako su oni takođe bili mlađi i pridržavali se režima kasnijeg odlaska na spavanje. U drugoj manjoj studiji od 32 ispitanika, navika dremanja nije imala jasan učinak na raspoloženje, jutarnju pospanost i ukupnu strukturu sna, prenosi GoodHouseKeeping.

- Znamo da odlaganje alarma može dovesti do inercije sna, termina koji se koristi za opisivanje omamljenosti, zbunjenosti i jutarnje pospanosti koje neki ljudi osećaju nakon buđenja iz dubokog sna. Dakle, iako manja studijska grupa nije prijavila simptome inercije spavanja nakon jutarnjeg odlaganja alarma, mala veličina uzorka ne podržava primenu ovih nalaza na širu populaciju i donošenje konačnog zaključka o uticaju odlaganja odalska na spavanje - objašnjava dr Raž Dasgupta, glavni medicinski savetnik za Sleepopolis.

buđenje, krevet, žena
foto: Profimedia

Stručnjaci kažu da ne valja iskoristiti ni onaj dodatni sat sna koji smo dobili zbog pomeranja satova na zimsko računanje vremena.

- Sada je ono doba godine kada je važno fokusirati se na izlaganje prirodnom svetlu ujutru i poslepodne kako biste ponovo kalibrirali unutrašnji sat tela i povećali budnost tokom dana - kaže dr Dasgupta.

buđenje, alarm
foto: Printscreen

Savetuje kako dobra higijena spavanja uključuje niz koraka. Držite se doslednog rasporeda spavanja i buđenja i planirajte odlazak u krevet i buđenje u isto vreme svih sedam dana u nedelji.

Izbegavajte izlaganje veštačkom svetlu najmanje sat vremena pre spavanja. Kofein, velike obroke i alkohol nemojte uzimati pre spavanja jer to može prekinuti san na različite načine. Bavite se opuštajućim, nestimulišućim aktivnostima pre spavanja kako biste mozgu rekli da je vreme za spavanje.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:17

Stručnjak otkrio koja se tajna krije iza LETNJEG RAČUNANJA VREMENA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track