NAĐEN NOVČANIK POSLE 65 GODINA Ono što je bilo unutra sve ostavilo bez teksta: "Baš je bilo dirljivo, sećanja se vraćaju..." VIDEO
Foto: Profimedia

portal u prošlost

NAĐEN NOVČANIK POSLE 65 GODINA Ono što je bilo unutra sve ostavilo bez teksta: "Baš je bilo dirljivo, sećanja se vraćaju..." VIDEO

Zanimljivosti -

Novčanik izgubljen 1958. godine pojavio se na najneverovatnijem mestu šest decenija kasnije - iza zida toaleta istorijskog bioskopa u Atlanti.

Reč je o najstarijem filmskom teatru u ovom američkom gradu, a otkriće je predstavljalo svojevrsni “portal u prošlost”, navodi vlasnik Kris Eskobar.

Tokom renoviranja prostorija srušen je zid, a iza njega je otkriven kožni novčanik s dokumentima, novcem, crno-belim fotografijama i ispisanim ceduljama.

Pored kreditnih kartica sada zatvorene robne kuće “Davison’s and Rich’s”, nađeni su računi za kupljeno gorivo, kartice osiguranja i nagradni tiket koji je vlasniku mogao da donese novi “ševrolet” iz 1959.

Ipak, najveće otkriće predstavljalo je ime na vozačkoj dozvoli Floj Kulbret, prenosi New York Post.

"To je bio portal u prošlost", rekao je Eskobar za CNN o novčaniku i dodao: "A onda smo shvatili da ovo nedostaje porodici koja je živela u ovom kraju pre 65 godina. Pitalli smo se, da li bismo mogli da ih pronađemo".

Eskobar je odlučio da pronađe vlasnicu novčanika, ili njene potomke. Prvo je naišao na čitulju koju je ožalošćena supruga dala Roju Kulbretu, a potom su ga društvene mreže odvele do njihove ćerke, Ti Čembrelen.

Ispostaviće se da je živela relativno blizu renoviranog bioskopa.

“Nisam iznenađena da je izgubila novčanik”, kazala je šokirana ćerka čija je majka preminula pre 10 godina.

Ona je objasnila da je Floj bila nastavnica u školi i veoma angažovana u pomaganju osobama s cerebralnom paralizom.

“Ovo je baš dirljivo. Sećanja se vraćaju, nekako je ponovo s nama... Bila je unutra. Znam da zvuči nekako šaljivo, ali zaista je bila”, rekla je ćerka.

Deca i unuci pokojne Floj Kulbret posetili su bioskop i preuzeli kožni novčanik, a sam čin je predstavljao “poseban trenutak”.

“Znamo da ćemo ga zauvek pamtiti”, kazala je Ti Čembrelen.

(Kurir.rs/Telegraf/T.J.)

Bonus video:

01:08

Producent i glumac Nedeljko Bajić o tome kako je dobio ime, slučajni susret u Sarajevu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track