DA LI CRVENI DONJI VEŠ U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI ZAISTA DONOSI SREĆU? Mnogi ga nose na dočeku, a veruje se da OVA BOJA privlači novac
Foto: Axel Bückert / Panthermedia / Profimedia

RAZNI OBIČAJI

DA LI CRVENI DONJI VEŠ U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI ZAISTA DONOSI SREĆU? Mnogi ga nose na dočeku, a veruje se da OVA BOJA privlači novac

Zanimljivosti -

Mnogi od nas u Novu godinu ulaze sa crvenim donjim vešom na sebi, verujući da će im to doneti sreću, posebno u ljubavi.

Dok neki imaju određene rituale uoči 1. januara, drugi veruju da postoje simboli koji će nam doneti sreću. Jedan od njih je definitivno crveni donji veš!

donji veš, crveni donji veš
foto: Shutterstock

Ovaj običaj datira iz srednjeg veka, kada nošenje crvene odeće nije bilo dozvoljeno. Da li ste znali da se crvena boja povezivala sa krvlju, đavolom i veštičjim čaranjem? Bez obzira na to, ljudi su žudili da nose gaćice u ovoj boji, verujući da će im doneti sreću na ljubavnom polju u narednoj godini. Crvena odeća je simbol života i životne energije, pa je stanovništvo odlučilo da crvene krpice krije ispod odeće.

Ovaj običaj je nastao u Španiji, a danas se u čitavom svetu nosi crveni veš uoči najluđe noći.

Nova Godina, novogodišnja jelka, jelka, ukrasi, novogodišnji ukrasi, lampioni
foto: Shutterstock

Ipak, ukoliko želite pravi uspeh u 2024. godini, najbolje bi bilo da obučete gaćice u žutoj boji! Veruje se da žuti veš oblače lovci na karijeru, odnosno oni koji žele još više novca nego što imaju.

Koja još narodna verovanja postoje? Ima ih mnogo, ali kažu da u Novu godinu ne treba da ulazimo sa dugovima, jer se veruje da će nas oni pratiti tokom cele godine.

donji veš
foto: Paul Vinten / Alamy / Alamy / Profimedia

Takođe, najbolje je da prvu čestitku dobijete od osobe suprotnog pola, zbog sreće u ljubavi. Ako želite sreću u predstojećoj godini, prvi gost u kući bi trebalo da bude tamnokosa i visoka muška osoba koja donosi poklon.

(Kurir.rs/ Informer/ L. S)

Bonus video:

01:21

PEVAČIMA VEĆ REZERVISANA NOVA GODINA, A SADA OTKRILI GDE ĆE PEVATI! Neki su znali u avgustu, a Čačani će se ZBOG NJEGA OBRADOVATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track