KAD KONOBAR RADI OVO, SUPTILNO VAM IZBIJA NOVAC IZ DŽEPA: Postoji jedan TRIK kog niko nije svestan, a masovno ga koriste
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

KAD KONOBAR RADI OVO, SUPTILNO VAM IZBIJA NOVAC IZ DŽEPA: Postoji jedan TRIK kog niko nije svestan, a masovno ga koriste

Zanimljivosti -

Tom Salivan, menadžer jednog restorana, razvio je jednostavnu, ali moćnu psihološku tehniku koja se koristi za podsticanje drugih da se slože s gledištima, stavovima ili izborima govornika.

Ova tehnika, nazvana Salivanovo klimanje glavom, proizilazi iz iskustva konobara i barmena, ali može imati primenu i u drugim oblastima života.

restoran, konobar
foto: Shutterstock

Osnovna ideja Salivanovog klimanja glavom je da se, korišćenjem suptilnih sugestija, podstaknu ljudi da prihvate određene ponude ili ideje. Konobari koriste ovu tehniku prilikom preporuke jela ili pića, blago klimajući glavom kada stignu do posebno željenih stavki. Ovakvo klimanje treba da bude dovoljno suptilno da ne bude očigledno, ali dovoljno primetno gostima.

Salivan tvrdi da ova tehnika može značajno uticati na odluke kupaca, podstičući ih da kupe željene proizvode bez obzira na cenu. Istraživanja su pokazala da Salivanovo klimanje glavom najbolje funkcioniše kada se koristi s listama koje sadrže pet stavki ili manje.

restoran, narudžbina, konobar, gost
foto: Profimedia

Osim u ugostiteljstvu, ova tehnika može se primeniti i u drugim situacijama, kao što su važni sastanci ili prezentacije. Klimanje glavom može pomoći u ubedljivom izlaganju ideja ili predloga, kao i u privlačenju pažnje na određene odluke ili akcije.

U suštini, Salivanovo klimanje glavom predstavlja jednostavan, ali efikasan metod koji može poboljšati različite aspekte života, od poslovne prodaje do lične komunikacije i uticaja.

(Kurir.rs/SrbijaDanas/T.J.)

Bonus video:

02:40

POČEO KAO BERBERIN, A ZAVRŠIO SA MAGIJOM! Penzioner iz Knjaževca, poznat kao Ziri, izveo ČUDAN TRIK pred kamerama Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track