OBJAVLJENA JE LISTA NAJBOLJIH SIREVA NA SVETU: Mi se nismo proslavili, ali je zato ovaj SPECIJALITET IZ CRNE GORE završio VISOKO
Foto: Profimedia

TOP 10

OBJAVLJENA JE LISTA NAJBOLJIH SIREVA NA SVETU: Mi se nismo proslavili, ali je zato ovaj SPECIJALITET IZ CRNE GORE završio VISOKO

Zanimljivosti -

Objavljena je lista 100 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini, a podatke je prikupio čuveni kulinarski magazin "Taste Atlas".

Na prvom mestu je italijanski parmezan (parmigiano reggano), kojem su posetioci pomenute stranice dali ocenu 4,68, a u prvih 10 našao se i jedan sir iz našeg komšiluka.

Nakon parmezana, tvrdog, polumasnog žutog sira od kravljeg mleka, sledi još italijanskih sireva – mozzarella di bufala campana i stracchino di crescenza, a onda i grčki sir graviera naxou. Oni su zapravo dobili istu ocenu: 4,64.

Na petom mestu je portugalski queijo serra de estrella (4,63), na šestom italijanski sir buratta (4,62), na sedmom francuski saint-andre (4,61), a na osmom reblochon (4,55), takođe francuski.

Pljevaljski sir, koji se proizvodi u Crnoj Gori, zauzeo je deveto mesto s ocenom 4,55. Pljevaljski sir je glavna namirnica mnogih crnogorskih jela. On se tradicionalno proizvodi od sirovog kravljeg mleka. Ima jak ukus i kremastu strukturu.

farma, koze, sir, proizvodnja
foto: Damir Dervišagić

Njegove jedinstvene arome rezultat su procesa sazrevanja koji se odvija u posebno dizajniranim drvenim kacama. Narezani sir se posoli, stavi u drvene kace, a zatim potopi u salamuru.

Treba mu 15 dana da sazri, nakon čega je spreman za konzumaciju. Toliko je popularan da postoji i godišnja manifestacija Dani pljevaljskog sira, na kojoj brojni proizvođači iz pljevaljskog kraja predstavljaju svoje sireve.

Deseto mesto na listi Taste Atlasa je zauzeo francuski mont d’or s ocenom 4,54.

Što se tiče srpskih sireva, na 44. mestu je završio miročki sir, s ocenom 4,40, a bosanskohercegovački sir iz mijeha je s ocenom 4,36 zauzeo 63. mesto.

(Kurir.rs/ Taste Atlas/ City Magazin/ L. S)

Bonus video:

00:38

Raša i Seka komentarišu jelo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track