OVIH 5 STVARI SIGURNO ĆE UČINITI DA BUDETE SREĆNI STALNO: Karl Gustav Jung je verovao da će vam ovi trikovi produžiti život
Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

poučno

OVIH 5 STVARI SIGURNO ĆE UČINITI DA BUDETE SREĆNI STALNO: Karl Gustav Jung je verovao da će vam ovi trikovi produžiti život

Zanimljivosti -

Karl Gustav Jung je švajcarski psihijatar i psihoanalitičar čija su razmišljanja temelj za mnoge izazove sa kojima se susrećemo u životu.

Karl Gustav Jung
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Takođe, pitanje sreće jedno je od najvećih zadataka svakog pojedinca danas, a Jung je ovih pet postulata smatrao najbitnijim za postizanje osećaja duboke sreće i zadovoljstva, prenosi "Jungian Center for the Spiritual Sciences".

1. Dobro fizičko i mentalno zdravlje

Očigledno je teško biti srećan kada smo bolesni, u bolovima ili izvan dodira sa stvarnošću. Zato treba svakodnevno da obraćamo pažnju na blagostanje, ali i aktivno da radimo na njemu.

2. Dobri osobni i intimni odnosi, kao što su bračni, porodični i prijateljski

Karl Gustav Jung
foto: fine-art-images / akg-images / Profimedia

Ovaj faktor delimično zavisi od prethodnog: bez mentalnog zdravlja, dobri međuljudski odnosi mogu da budu teški, a hronična fizička bol ili bolest mogu ozbiljno da opterete porodicu i bliska prijateljstva. Dobro je poznato da dugovečnost može da se poveća ako uživamo u čvrstim ličnim vezama sa drugima.

3. Sposobnost uočavanja lepote u umetnosti i prirodi

Dok se prva dva faktora čine očiglednima, ovaj treći možda nije za većinu nas. Jung je jasno osećao kako je za sreću u životu važno imati osećaj za estetiku, biti sposoban ceniti i lepotu koju je stvorio čovek i onu prirodnu. U ovom mišljenju Jung se možda oslanja na svoje utemeljenje u antičkim klasicima, jer su Grci smatrali da lepota hrani dušu.

4. Razuman životni standard i zadovoljavajući posao

Karl Gustav Jung
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

I životni standard i rad umnogome zavise od razumnosti nečijih očekivanja i odgovornosti. Ekstravagancija može da izazove sreću, ali i nesreću, pa je potrebno biti razuman u očekivanjima.

5. Filozofsko ili religiozno gledište koje može uspešno da se nosi sa nestalnostima života

Jung je prepoznao da svi ljudi imaju urođeni refleksni instinkt koji služi za pružanje smisla i orijentacije života. Ovaj urođeni ljudski kvalitet takođe može da ponudi „odgovarajuću praktičnu moralnost“, što je bitno ako želimo konkretno da primenimo svoje filozofske ili religiozne ideje u svakodnevnom životu, prenosi "Sensa.hr".

(Kurir.rs/BlicŽena/J.M.)

Bonus video:

04:00

KOLIKO JE STRESAN ODLAZAK NA POSAO NAKON ODMORA? Psiholog analizira: Postoje OVA dva tipa ličnosti, mnogi se ne odmore na odmoru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track