OBRATITE PAŽNJU NA SREDSTVA ZA KOMARCE! Ovo MORA da piše na bočici da bi vas zaštitili, bez OVIH sastojaka ne vredi baš NIŠTA
Foto: Shutterstock

vredi znati

OBRATITE PAŽNJU NA SREDSTVA ZA KOMARCE! Ovo MORA da piše na bočici da bi vas zaštitili, bez OVIH sastojaka ne vredi baš NIŠTA

Zanimljivosti -

Probali ste mnogo proizvoda koji štite od komaraca, ali su vas komarci i dalje ujedali i kvarili vam lepo veče ili boravak u prirodi. Ovi sastojci će vas sigurno zaštititi. Obavezno pogledajte da li ih ima na preparatu koji kupujete.

DEET

Najpoznatiji sastojak većine proizvoda protiv komaraca će ih najverovatnije oterati od vas, ali sredstvo treba da sadrži oko 30 odsto DEET-a. Sa 10 odsto će vas čuvati od komaraca 1.5 sat, a sa 30 odsto od 5 do 6 sati. Mogu ga koristiti i trudnice, dojilje i bebe.

komarci
foto: Profimedia

Ikaridin

Preparat protiv komaraca koji sadrži ikaridin će vas spasiti od ovih napasti. Ovaj sastojak je veoma efikasan kada je reč o zaštiti, a sredstvo na njegovoj bazi može da koristi cela porodica. Ukoliko dođe u kontakt sa osećom neće ostaviti fleke.

IR3535

Kada kupite sredstvo protiv komaraca koje ima ovaj sastojak, bićete zaštićeni i od krpelja. Možete da ga upotrebljavate i za decu, jer je potpuno bezbedan. Prema nekim istraživanjima proizvodi koji sadrže IR3535 su efikasniji od onih koji u sebi imaju DEET.

Komarci
foto: Shutterstock

Metil-nonil-keton

Prirodno se nalazi u paradajzu, a proizvodi se i sintetički. Sredstva protiv komaraca koja sadrže ovaj sastojak su delotvorna kao ona koja imaju 30 odsto DEET-a. Dakle, štitiće vas 5-6 sati.

(Kurir.rs/NajŽena/J.M.)

Bonus video:

02:37

EVO KAD I GDE NAJČEŠĆE UBADAJU KOMARCI KOJI PRENOSE VIRUS ZAPADNOG NILA! Dr Drakulović daje preporuke zaštite od zaraznih insekata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track