TITO JEDNO MESTO U SRBIJI ZAOBILAZIO U ŠIROKOM LUKU: Obišao ceo svet, a u ovaj grad nije hteo da kroči, meštani UZALUD POKUŠAVALI
Foto: SANDEN / AFP / Profimedia

MOŽDA NISTE ZNALI

TITO JEDNO MESTO U SRBIJI ZAOBILAZIO U ŠIROKOM LUKU: Obišao ceo svet, a u ovaj grad nije hteo da kroči, meštani UZALUD POKUŠAVALI

Zanimljivosti -

Urbana legenda koja kruži čačanskim krajem kaže da su bivši politički lideri Srbije iz nekog razloga zaobilazili Čačak u širom luku.

Zabeleženo je da ga je Kralj Aleksandar Karađorđević posetio samo jednom i to zbog sahrane vojvode Stepe Stepanovića. Takođe, zanimljivo je da ga je Tito zaobilazio u širokom luku.

Tito, Josip Broz Tito
foto: Youtube Printscreen

Doživotni predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito poznat je po svojim svetskim turnejama, upoznavanju dalekih kultura, ali i dobrom saradnjom sa njima. Na svom brodu oplovio je ceo svet, a ipak Čačak je zaobilazio.

Za trideset godina, koliko je bio predsednik države, Tito je u Čačku bio sedam puta, ali uvek u prolazu. Često je putovao u Užice - Titovo Užice.

Zašto je izbegavao Čačak?

Istoričari smatraju da je ovakva odluka maršala vezana za ravnogorski pokret. Naime, smatrao je da su Čačani izuzetno bliski pokretu koji je predvodio Draža Mihailović, te ga je zbog toga izbegavao.

doček, Josip Broz Tito, Jugoslavija
foto: Profimedia

Nije ga privukla ni velika želja Čačana da ga ugoste, iako je tokom svakog putovanja i prolaska kroz ovaj grad dočekan srdačno. Čačani su u Titovim očima uvek ostali – četnici, pretpostavlja se da je to zbog blizine Ravnoj Gori i pjesme “Na planini, na Jelici”. Naravno, ovi podaci nikada nisu zvanično potvrđeni od strane Tita ili njegovog kabineta, te su ostali samo na nivou pretpostavki dobro upućenih istoričara.

Zanimljivo je da su u policijskim izveštajima kraljevine Jugoslavije iz 1940. ovaj grad ocenili kao ozloglašeno “komunističko leglo” u Zapadnoj Srbiji.

Leka Ranković, Aleksandar Leka Ranković, Jovanka Broz, Tito, Josip Broz, Josip Broz Tito
foto: Youtube Printscreen

U ovom gradu su rođeni čuveni borci i komunisti koje je Tito uvažavao, poput - Filipa Filipovića, Koste Novakovića, Dragiše Mišovića, Milke i Miloša Minića, kao i mnogi drugi…

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video:

03:24

OVDE SE KRIO KRALJ, ALI I TITO, TU SU DRŽALI DRAŽU PRED STRELJANJE! Ovo je TAJNA Belog dvora, Kurir vas vodi gde je malo ko ušao!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track