Najnovije vesti

15 razloga da počnete da jedete nar

Ukusno i zdravo

15 razloga da počnete da jedete nar

Zdravlje
23:20h
Osim što je ukusan, nar je antioksidant. Njegov sok je dobar za apsorpciju slobodnih radikala koji se nalaze u organizmu

Osim izvrsnog ukusa, ovo “rajsko voće” može da ponudi još dosta toga.

Sprečava starenjeNar je antioksidant. Njegov sok je dobar za apsorpciju slobodnih radikala koji se nalaze u organizmu.

Štiti bubregeNajnovija istraživanja objavljena u medijima pre nekoliko dana, pokazuju da nar sprečava oštećenje bubrega. Pre svega štiti bubrege od toksina.

Štiti i regeneriše jetruNe samo da njegov sok štiti jetru, već pomaže i u njenoj regeneraciji, ako je do oštećenja već došlo.

Jača imuni sistremNar i sok od nara sadrže dosta vitamina C, koji nam je svima preko potreban, naročito tokom zime.

Suzbija alergijeNar sadrži supstance, koje suzbijaju biohemijske procese povezane sa alergisjkim reakcijama.

Štiti od srčanih obolenjaNova istraživanja su pokazala da nar pospešuje sposobnost organizma da sintetiše holesterol i uništava slobodne radikale u vaskularnom sistemu.

Štiti od raka prostateIstraživači sa jednog Univerziteta pokazali su da sok od nara može da uzrokuje smrt kancerogenih ćelija.

Štiti od raka dojkeNaučnici sa jednog Univerziteta posmatrali su efekte soka od nara, kao nutritivne komponente, na rak dojke. Rezultate su objavili u jednim novinama uz zaključak da je sok od nara veoma efektan u sprečavanju proširenja ćelija raka.

Štiti od raka kožeAko jedete nar, umanjićete rizik da dobijete neke od glavnih tipova raka kože. Ovu studiju objavili su dermatolozi.

Štiti DNKFitonutrienti i antioksidanti štite genetski materijal u organizmu.

Normalizuje krvni pritisakRanija istraživanja objavljena u medijima pokazala su da nar može da pomogne u suzbijanju krvnog protoska, prouzrukovanog masnom hranom.

Reguliše metabolizamNar pomaže u regulisanju šećera u krvi, poboljšava osetljivost na insulin, i bori se protiv upala i drugih faktora koji mogu da utiču na metabolizam. Mnogi od ovih poremećaja mogu da impliciraju pojavu šećerne bolesti, a nar može da doprinese gubitku telesne mase.

Štiti od infekcijaNova istraživanja pokazuju da je nar, kao lek, efektan u suzbijanju gram negativnih bakterija. Mnog gram negativne bakterije poznate su po tome što su otporne na lekove.

Štiti od pojave Alchajmerove bolestiOvo voće može da saštiti ili uspori gubitak pamćenja.

Štiti od pojave osteoartritisaNejgovi sastojci i kiseline koje sadrži pokazali su se lekovitim u lečenju ostaoartritisa.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja