(FOTO) ŽENA U KOLEVCI: Šanti (60) je bila visoka 152 cm, a za 25 godina smanjila se 95 cm
Foto: Profimedia

Bolest krhkih kostiju

(FOTO) ŽENA U KOLEVCI: Šanti (60) je bila visoka 152 cm, a za 25 godina smanjila se 95 cm

Život -

Indijka Šanti Devi ima 60 godina i visoka je samo 60 centimetara. Zbog retkog genetskog poremećaja ova se žena u poslednjih 25 godina smanjila sa 152 centimetra na veličinu deteta.

Devi dane provodi sklupčana u kolevci, mumljajući ili tiho pevušeći dok je u čudu gledaju stotine turista koje prođu selom.Udovi ove nesrećne Indijke su se smanjili i izobličili. Postali su toliko kruti da ih ne može ispružiti, a ne može se kretati. U potpunosti zavisi od svoje dece.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

"Vrlo je bolno. Često mi je dosadno, ali sama ne mogu ništa. Nedostaje mi druženje s prijateljima i zalevanje cveća", rekla je Devi.

Problemi su se javila pošto je rodila treće dete.

Kada se udala, Devi je bila savršeno zdrava i vodila je normalan život. Problemi su se javili pošto je rodila treće dete. Oslabila je i postala sporija.

"Nakon tri meseca, počela je da se žali na bolove u kostima, a nedugo zatim uočila je promene na telu, odnosno da je počela da se smanjujei. Nismo joj u početku verovali, ali smo onda primetili da je niža za 15 centimetara. Tada je još mogla da hoda", govori suprug.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Crep joj je pao na noge i više se nikad nije ustala- Jednog dana komšije su popravljale krov, a Devi je gledala kako napreduju radovi, u jednom trenutku crep joj je pao na noge. Pala je na pod i nakon toga više se nije uspela da se podigne", ispričao je njen suprug, koji je Devi odveo u nekoliko bolnica, ali bez uspeha.

Doktor Pankaj Srivastava veruje kako je Devino stanje posledica bolesti krhkih kostiju (osteogenesis imperfecta). Glavna osobina bolesti su lomljive i krhke kosti, česti prelomi, ali i promene su vidljive i na koži, tetivama, zubima i krvnim žilama.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track