Najnovije vesti

NE IGNORIŠITE OVE SIMPTOME: 6 tihih upozorenja na srčani udar!
Foto: Shutterstock

Nije šala

NE IGNORIŠITE OVE SIMPTOME: 6 tihih upozorenja na srčani udar!

Zdravlje

Pre srčanog udara žene osećaju teskobu koju ne mogu da objasne, a takva je situacija i s muškarcima: osećaju bol u grudima, otežano dišu i imaju aritmiju

Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrtnosti u svetu. Lekari zbog toga sve više upozoravaju na tihe simptome koji signaliziraju srčani udar, ali ih mnogi zanemaruju, a ovo su neki od njih:

1. Iscrpljeni ste - Ekstremni umor je jedan od glavnih znakova srčanog udara kod žena, ali istraživanja su pokazala da ga osećaju i muškarci. Stalna iscrpljenost može da signalizira slabost leve komore srca, odgovorne za pumpanje krvi iz njega do ostatka tela. Ako ne pumpa dovoljno krvi, rezultat je umor jer telo ne dobija dovoljno svežeg kiseonika.

2. Problemi sa erekcijom - Do erekcije dolazi kada se penis napuni krvlju, zbog čega postaje tvrd, ali ako su krvni sudovi kod muškaraca oštećeni, krv će slabije proticati, pa dolazi do problema sa postizanjem ili zadržavanjem erekcije.

3. Imate grčeve u nogama dok hodate - Oni mogu da budu znak da imate problem s arterijama. Do njih dolazi jer manje krvi prolazi kroz noge. Zato, ako iznenada počnete da ih osećate, odmah posetite lekara.

foto: Shutterstock

4. Problemi s hrkanjem - Ako imate ozbiljnih problema sa hrkanjem, verovatno imate apneju, a i ona može da dovede do infarkta. Problemi sa disanjem tokom noći veliki su stres za telo, zbog čega dolazi do povišenja krvnog pritiska, srce počinje da lupa nepravilno, pa se povećavaju šanse za srčani udar.

5. Mučnina - Osećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu retki kada je u pitanju srčani udar. Nervi sistema za varenje usko su povezani sa nervima u srcu.

6. Osećate veliku teskobu - Pre srčanog udara žene osećaju teskobu koju ne mogu da objasne, a takva je situacija i s muškarcima: osećaju bol u grudima, otežano dišu i imaju aritmiju. Ukoliko se to ponavlja, a nemate neku drugu dijagnozu, treba otići kardiologu.

foto: Profimedia

Kurir.rs, Foto: Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...