OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA LEUKEMIJU: evo koji su prvi znakovi za rak krvi
Foto: Profimedia

Hitno kod lekara

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA LEUKEMIJU: evo koji su prvi znakovi za rak krvi

Život -

Leukemija je rak krvnih ćelija, a evo koji simptomi otkrivaju da se u telu razvija ova opaka bolest, piše Lepa & srećna.

Postoji više vrsta ovog oboljenja, ali najviše je zastipljen karcinom belih krcnih zrnaca, odnosno leukiocita. Leukociti se stvaraju u koštanoj srži i štite telo od bakterija, virusa, gljivica i abnormalnih ćelija. Kada leukociti ne funkcionišu pravilno u telu se razvija leukemije. Od ove bolesti najviše su ugroženi: osobe sa genetskom predispozicijom, pušači, sa Daunovim sindromom, koje pate od bolesti krvi (preleukemija), oni koji su se lečili hemoterapijom i radioterapijom, ozračeni i osobe koje su izložene hemikalijama poput benzina.

Simptomi koji ukazuju na leukemiju su: pojačano znojenje, naročito tokom noći, slabost i malaksalost, naglo mršavljenje, bol u kostima, otečene limfne žlezde, uvećana jetra ili slezina, crvene tačke na telu, lako krvarenje, modrice, česte infekcije i groznica. Postoji nekoliko vidova lečenje leukemije, u zavisnosti od razvoja bolesti, a to su najčešće hemoterapija, radiološka terapija, transplatacija matičnih ćelija ili imunološka terapija.

PROČITAJTE JOŠ:

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK KOSTIJU

TIHI UBICA! OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA VAM JE JETRA UVEĆANA

OVA HRANA SPREČAVA RAK DEBELOG CREVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track