PRVA POMOĆ KOD ZATVORA: Prirodni laksativi koje imate u svojoj kuhinji, a stvarno pomažu
Foto: Profimedia

za bolji rad creva

PRVA POMOĆ KOD ZATVORA: Prirodni laksativi koje imate u svojoj kuhinji, a stvarno pomažu

Život -

Oko 16 odsto žena pati od otežane probave, a još više njih povremeno ima problema s varenjem hrane. Postoje mnogi faktori koji utiču na stolicu, poput mesečnog ciklusa, promene u ishrani, stresa, problema sa spavanjem, čak i putovanja.

Ako imate zatvor, nemojte dugo čekati da počnete da rešavate problem. Vaše telo će vam dati do znanja da mu je neprijatno, zato obratite pažnju na to. Dobra vest je da se probava može lako podstaći, i to bez ikakvih lekova. Prirodni laksativi su svakako nežniji od klasičnih lekova, a bonus je da ih vrlo verovatno već imate u kuhinji.

1. Voda Hidratacija je izuzetno bitna za probavni sistem. Voda u osnovi podmazuje sve u telu, pa tako i omekšava stolicu. Stolica na putu do debelog creva pokušava da apsorbuje svu dodatnu vodu kako bi se stegla. Što duže stolica ostaje u debelom crevu, to duže iz nje creva izvlače vodu, pa postaje sve čvršća dok ne postane tvrda kao stena.

2. Grčki jogurt Jogurt i drugi probiotici su dobri za probavni sistem. U crevima se nalaze milioni bakterija, a ako one pravilno ne funkcionišu, čovek će vrlo verovatno imati lošu probavu, patiti od nadutosti i promena u crevima. Probiotici crevima pružaju više zdravih bakterija i rekonstruišu sistem za varenje. Kod izbora grčkih jogurta najbolji su oni na kojima piše da imaju žive i aktivne kulture.

3. Aloja vera Većina ljudi je koristila aloja veru za ublažavanje opekotina od sunca, ali ona je i prirodni laksativ. Podmazuje stolicu, što omogućava lakši prolazak. Istraživanja pokazuju da aloja vera sadrži 75 vitamina, enzima, minerala i šećera, uz prirodne laksativne sastave koji se nazivaju antrakinoni, koji povećavaju količinu vode u crevima, pomažu telu da proizvede više sluzi i povećavaju kontrakcije koje pokreću prolazak hrane kroz creva.

4. Čija semenke Verovatno znate ako ostavite čija semenke u vodi, da će se pretvoriti u neku vrstu želea. To je ono što ih čini tako korisnim u smislu prirodnog laksativa. U probavnom sistemu, kad se čija semenke kombinuju s vodom, one se proširuju i ta gelasta tekstura olakšava kretanje stolice kroz creva.

5. Semenke lana Jedna kašičica lanenih semenki sadrži skoro tri grama vlakana, što je mnogo za tako male semenke, koje su odlične u smutiju ili salati. Semenke sadrže "sluz", gumenu masu koja premazuje sistem za varenje kako bi se creva glatko pokrenula. Semenke lana su bogate i magnezijumom, što takođe može podstaći pražnjenje creva.

6. Vlaknasto voće Treba jesti sveže bobičasto voće (borovnice, brusnice, jagode, kupine, maline ili ribize) koje je puno vlakana, a od kog se nećete naduti kao od lisnatog povrća, jabuka ili krušaka. Osim toga, antioksidansi u bobicama imaju protivupalna svojstva i pomažu probavnom sistemu. Suvo voće, kao što su marelice ili smokve, takođe su dobra opcija. Dehidrirana hrana ima kombinaciju gustih vlakana i dodatnog šećera, što može pokrenuti probavu.

7. Ulja Konzumiranje malo maslinovog ili lanenog ulja može podmazati probavni sistem. Samo popijte kašičicu maslinovog ulja i ono će omekšati stolicu. Ako vam ideja o kašičici maslinovog ulja izaziva mučninu, koristite ga za salatu. Samo zapamtite da je ova prirodna laksativna opcija sve osim dijetalna. Jedna kašičica sadrži 502 kalorije.

(Kurir, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track