DR ALEKSANDAR ADAMOVIĆ O SVRABU: Gljivice su težak terapijski problem
Foto: profimedia

PECKANJE OPOMINJE

DR ALEKSANDAR ADAMOVIĆ O SVRABU: Gljivice su težak terapijski problem

Život -

Uporne su, neprijatne i ne biraju ni pol ni starost. Ako se ne leče pravilno, mogu s kože da se prošire na sluzokožu i unutrašnje organe i ozbiljno naruše zdravlje

Ima ih svugde, pa i na našoj koži. Uglavnom miruju i neće praviti probleme ako vaše zdravlje i lična higijena mogu da se ocene čistom peticom. Bude se, množe i zadaju muke kod pada imuniteta, dugotrajne upotrebe antibiotika, preteranog znojenja, izbegavanja vode i sapuna, nemenjanja donjeg veša, čarapa, obuće...

Ako vas napadnu gljivice, znaćete! Crvenilo, osip, peckanje, svrab, otečenost i neprijatan miris najčešći su simptomi. Ne treba čekati da se razviju, već se odmah uputiti lekaru koji će prepisati najbolju terapiju, upozorava prim. dr Aleksandar Adamović, dermatovenerolog, direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti Beograd. U suprotnom, gljivične infekcije mogu da ugroze celokupno zdravlje.

foto: Dragana Udovičić

- Koža je prva na udaru ovih mikroorganizama, ali najveći organ koji štiti naše telo od negativnih spoljašnjih uticaja nije jedini koji može da strada: na udaru su i njeni "izdanci", nokti i kosa.

Od čega najčešće oboljevamo? - Pacijenti uglavnom dolaze zbog tzv. površinskih mikoza, lišajeva, Tineae corporis, atletskog stopala, gljivica na noktima.

Lišajevi baš ružno izgledaju. - Da, ali to je nezarazna, blaga infekcija kože, uglavnom hronična, često povratna. Možete ih prepoznati kao ovalne, crvenkaste ili svetlobraon fleke na gornjem delu trupa, vratu i nadlakticama. Imaju sitnu beličastu skramu koja, s vremenom, počinje da se ljuspa.

Šta ih izaziva? - Glavni uzročnik lišajeva je gljivica Malassezia furfur, koja prelazi u napad ako se često pojačano znojimo, imamo visoku temperaturu, a nosimo odeću od veštačkim materijala koji smanjuju resorpciju, posebno kad je toplo vreme.

ČESTO ZARAZNA OBOLJENJA Koja oboljenja su zarazna? - Pojačano znojenje stopala, na tabanima i između prstiju na nogama, a manifestuje se i perutanjem i vlaženjem kože, upozorava na postojanje zarazne gljivične infekcije koju prepoznajemo kao atletsko stopalo. Sportisti i rekreativci često od nje obolevaju, možemo da je zaradimo i na bazenu ako hodamo bosi, uzimanjem tuđe obuće. Zarazna je i Tinea corporis.

Gde su žarišta ove infekcije? - Crvena žarišta možemo da vidimo uglavnom na trupu i gornjim ekstremitetima: imaju oblik kruga, uzdignute i ljuskave ivice, prati ih središnja regresija. Tinea corporis može prstenasto da se širi, pa da od nekoliko milimetara dostigne veličinu od nekoliko desetina centimetara sa jakim upalnim rubom!

Kako nastaje? - Vlažan vazduh, toplota, zatvorena gumena obuća, čak i zanimanje, ali i genetski faktori utiču na njen razvoj. Najgore je to što može da se prenese.

Čini se da deblji lakše obolevaju.

- Kod gojaznih osoba najčešće su gljivične infekcije u pregibima i preponama.

Šta je s dijabetičarima? - Kod njih se koža ponaša nešto drugačije. Mikroorganizmi koji čine saprofitnu floru kod dijabetičara nisu u službi zdravlja: u pregibima, preponama i na genitalijama koža se tare, stvara se ojed jer se kandida razmnožava više nego inače, izazivajući pukotine, vlaženje i svrab. Može da se leči ako se reguliše šećer, čim se ponovo poremeti - često nesnosna bolest se vraća.

TERAPIJU ODREĐUJE SPECIJALISTA Nisu pošteđene ni osobe sa suvom kožom. - Kad je koža suva, njena zaštitna funkcija je oštećena jer lipidi nisu kompaktni. Zato se savetuje korišćenje uljanih kupki sa esencijalnom masnom kiselinom kako bi se nadomestili lipidi i koži povratila vlažnost.

Ko još treba da obrati pažnju? - Svi oni koji primete da kućnom ljubimcu, posebno psu i mački, dlaka pojačano opada. Verovatno se radi o gljivičnoj infekciji kože koja može da se prenese na ljude.

Ima li za sve to leka? - To zavisi od brojnih faktora, pre svega vrste gljivica, mesta na kojem se pojavilo oboljenje, životne dobi pacijenta, prisustva drugih oboljenja... Svakako je najvažnije uzimanje propisane terapije, korišćenje krema i šampona sa antimikoticima, dobrodošla je i laserska terapija.

Ljudi su skloni tome da se sami leče. - Ne bi trebalo, jer kreme koje nabavljaju u apoteci bez konsultacije sa lekarom, a koje uglavnom sadrže korikosteroide, mogu da zamaskiraju pravu sliku gljivične infekcije: promene na koži, noktima ili kosi će bledeti, ali će se bolest širiti. Mikološki pregled, ponekad i uzimanje isečka kože ili nokta, najbolje će odrediti uzrok, stepen obolevanja i uputiti na najbolji, adekvatan lek. To se posebno odnosi na zarazne probleme s noktima i samo specijalista može da ih reši.

Šta još savetujete? - Treba upamtiti da bez dermatovenerologa nema izlečenja, odlazak kod specijaliste može da znači da, recimo, gljivičnu infekciju stopala možemo da se rešimo za 10-15 dana. U suprotnom, ona će dugo potrajati. Zapamtite takođe: svako od ukućana mora da ima svoj peškir koji koristi posle tuširanja ili kupanja.

POSLUŠAJTE Higijenu tela, uz upotrebu blagih sredstava (pH neutralnih sapuna), svakodnevno održavajte na visokom nivou. Pregibe, prepone i prostor između prstiju dobro osušite posle kvašenja. Izbegavajte maksimalno odeću od sintetike, posebno onu koja direktno dodiruje kožu. Pamučni donji veš je obavezan!

OZBILJNO IH SHVATITE! Gljivične i bakterijske infekcije noktiju i njihov trajni deformitet rezultat su nestručnog tretmana u kozmetičkim salonima, a UV lampa za sušenje gela na noktima može da izazovu kancer! Brojne korisnice ovih usluga dolaze na lečenje u Zavod: teror mode im nalaže da šmirglaju nokatnu ploču, na koju se stavljaju lepak i gel. Nokat se tako hemijom topi, slede infekcije, razvijaju se gljivice.

PUT DO OZDRAVLJENJA Korisnicima usluga Zavoda iz Beograda potrebna je overena zdravstvena knjižica, građanima s teritorije Srbije regularni uput izabranog lekara (važi šest meseci), overen kod fonda kome pripadaju. Ko to nema, plaća pregled 1.700 dinara.

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track