Najnovije vesti

DR SLAVICA VASILJEVIĆ: Obilne menstruacije su neprijatne, a nekad i opasne!
Foto: Shutterstock

INTERVJU

DR SLAVICA VASILJEVIĆ: Obilne menstruacije su neprijatne, a nekad i opasne!

Zdravlje

Kad ciklus traje dugo ili je znatno intenzivniji nego obično, neretko ume da poremeti gotovo sve uobičajene dnevne aktivnosti. Sa ovim problemom, koji može da bude kratkotrajan poremećaj, ali i pokazatelj i uzrok nekih ozbiljnih oboljenja, susrelo se bar 50 odsto pripadnica lepšeg pola svih životnih dobi. Ne trpite, u saradnji sa ginekologom, a ako je potrebno - i drugim specijalistima, lako možete da preokrenete situaciju u svoju korist: redovan i umeren ciklus postaće vaša stvarnost.

Obilne menstruacije najčešće se javljaju kod devojaka kod kojih menstrualni ciklus još nije stabilizovan, odnosno kod žena koje su stigle do praga menopauze. Kako ni druge nisu uvek pošteđene iscrpljujućeg trčanja u toalet i straha da će "poplaviti" okolinu ili se svakog sekunda srušiti, trebalo bi obavezno da se jave ginekologu, koji će utvrditi uzrok i ozbiljnost stanja, preporuka je dr Slavice Vasiljević, specijaliste ginekologije, akušerstva i akupunkturologije.

foto: Privatna Arhiva

Kada se ciklus smatra poremećenim? - Neobično jaka menstruacija (s ugrušcima) glavna je karakteristika, traje duže od sedam dana. Laički se naziva obilnim krvarenjem, stručno - menoragija.

NARUŠENA RAVNOTEŽA Šta je uzrok? - Nije ga uvek lako naći, može da bude višak etrogena, miom, hormonska neravnoteža... Lekari menoragije dele u organske, anatomske i endokrinološke.

Ostavlja li posledice? - Uz obilno krvarenje tokom ciklusa, javljaju se uobičajene neprijatnosti, ali i anemija, narušava se ravnoteža organizma, produbljuju već postojeća oboljenja, bujaju nova. Stanje može da ukaže i na ozbiljne promene na grliću materice i u materici. Nikako ga ne treba prihvatiti kao nešto uobičajeno, normalno!

Kako ga dijagnostikujete? - Postupak dijagnostikovanja podrazumeva UZ pregled, papatest, histeroskopiju (provera tkiva materice s vizuelnim pomagalom), ali i krvne testove (provera postojanja anemije, nivoa hormona štitastne žlezde, hemofilije), odnosno endometralnu biopsiju - analizu tkiva u potrazi za upalnim ili tumorskim promenama.

Da li je moguće izlečenje? - Naravno, postoje lekovi koji mogu da umanje gubitak krvi, pojedini i među sastojcima imaju progesteron. Koriste se i oralne kontraceptivne pilule, specijalna spirala, koje znatno smanjuju menstrualna krvarenja i regulišu ciklus u roku od tri meseca...

U čemu je njena prednost? - Može da se nosi pet godina, preporučuje se čak i ženama koje imaju obilna menstrualna krvarenja zbog mioma ili cista. Prednost je i što smeju da je nose dojilje kad od porođaja prođe 40 dana. Dakle, ona je ujedno i kontracepcijsko sredstvo i terapija za obilna krvarenja.

UZROK KROJI TERAPIJU Kako vršite izbor leka? - Svaka žena mora da se posmatra kao individua, detaljan pregled i analize će ukazati šta je za nju najbolje - terapija zavisi od uzroka.

Javljaju li se problemi? - Žene, recimo, reaguju različito na hormonske terapije, to kod pojedinih samo može da pojača krvarenje. Isto tako, ženama koje pate od menoragije nikako ne treba savetovati nošenje bakarne spirale. Hirurška intervencija je poslednja opcija.

Zavisi li to od godina žene? - Mlađoj osobi, koja nema patološke promene u materici, obično se prepisuju kontracepcijske pilule. Ukoliko je uzročnik tegoba nedostatak progesterona - pacijentkinje će, u drugoj fazi ciklusa, dobiti ovaj hormon. Ako je neophodna eksplorativna kiretaža, ne treba se protiviti: patohistološka analiza će pokazati postoji li neki veći problem ili ne.

Šta žene treba još da znaju? - Treba znati, naravno, da nepravilna upotreba hormonskih lekova može da bude direktan uzrok obilnih krvarenja. Pridržavajte se propisane terapije i kontrolišite krvnu sliku - prenos kiseonika do svih organa ne sme da bude ugrožen anemijom!

UZROCI MENORAGIJE - hormonska neravnoteža - disfunkcija jajnika - abnormalnost materice; miomi; ciste; polipi - rak jajnika, grlića i tela materice - upala male karlice, endometrioza, problemi sa štitastom žlezdom, bolesti bubrega, jetre - nasledni poremećaji krvarenja - lekovi (protivupalni, antikoagulansi) - intrauterini ulošci za kontracepciju - komplikacije u trudnoći

VIŠE NEGO JASNI SIMPTOMI Korišćenje dvostruko više uložaka ili tampona tokom menstruacije, menjanje na svakih sat vremena (nekoliko sati zaredom), buđenje tokom noći kako biste promenili uloške/tampone, krvni ugrušci koji se javljuju duže od 24 sata...

SAVET PLUS Ako vas obilna krvarenja iscrpljuju, odmarajte se što više i izbegavajte "aspirin", podstiče protok krvi. Ginekolog će vam preporučiti drugi lek za ublažavanje grčeva ukoliko ih imate, a vi bi trebalo pažljivo da pratite i prenesete lekaru koliko uložaka/tampona koristite kako bi stekao što bolji uvid u količinu izgubljene krvi.

(Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...