LAJMSKA BOLEST UKLJUČUJE I DIREKTNU INVAZIJU BORELIJE NA SRCE: Spas je nadohvat ruke - u kapsuli
Foto: Ilustracija

Budućnost MEDICINE - sve o bolestima srca

LAJMSKA BOLEST UKLJUČUJE I DIREKTNU INVAZIJU BORELIJE NA SRCE: Spas je nadohvat ruke - u kapsuli

Život -

Vezivnim tkivom vitka, spiralna, brza bakterija, koju u naš organizam ubaci krpelj, rado se lepi na pumpu koja život znači.

Ako vam srce preskače, puls je usporen, osećate pritisak i bol u grudima, kratko dišete ili vas hvata nesvestica, sigurno ćete se osloniti na savete kardiologa. Dobićete prepisanu terapiju, na putu ste i da vam ugrade pejsmejker. Verovatno se nećete setiti da lekaru kažete kako ste nedavno na telu pronašli krpelja (možda ga niste ni primetili!), a upravo ovaj sitan parazit može da bude razlog mukama koje brojne pacijente vode nepotrebno do hirurškog stola. Ni doktor najčešće, uz ostale, neće tražiti nalaz u kojem se možda krije ključ za izlečenje: lajmski karditis je rana manifestacija lajmske bolesti.

Lajmski karditis sve je raširenija bolest, relativno lako se leči, ali, svedoci smo, dok čovek dođe do prave dijagnoze prođe dosta vremena. Često ona i izostane, a onda problemi mogu da se nižu jedan za drugim.

- Čak i u Kanadi se nekad čeka mesecima, gde je 2017. potvrđeno 2.025 slučajeva atakovanja bakterije Borellia Burgdorferi na srce u vidu lajmskog karditisa. Pravilno dijagnostikovanje ovog srčanog oboljenja je neophodno jer vodi slomu upravljačkog dela organizma i može da ima fatalan ishod - smatraju najbolji svetski elektrokardiolozi s kanadskim profesorom Adrijanom Barančukom na čelu.

- Treba olakšati identifikaciju lajmskog karditisa i tako sprečiti nepotrebnu implementaciju stalnih pejsmejkera pacijentima sa ABV.

Da li se testovima dokazuju antitela specifična za borelije?

- Nekad postupak traje duže. I imuni odgovor se javlja relativno kasno, nekoliko nedelja ili meseci nakon infekcije. Primena antibiotika je korisna u svim fazama borelioze.

Šta sve uključuje lajmski karditis?

- Uključuje bolest sinusnog čvora, atrijalnu fibrilaciju, supraventrikularnu tahikardiju, fibrilaciju, akutni miokarditis, perikarditis, mioperikarditis, endokarditis, pankarditis...

Zašto pejsmejker nije konačno rešenje?

- Identifikacija lajmskog karditisa kod pacijenata sa visokim stepenom poremećaja sprovođenja srčanih impulsa imperativ je da se spreče rizici svojstveni za ugradnju pejsmejkera, koji uključuju postoperativne infekcije i komplikacije, psihološke i fizičke posledice kod pacijenta, velike troškove zdravstvene nege. Ne treba posebno pominjati nepotrebnost implementacije pejsmejkera kod mladih, dok antibiotici skraćuju trajanje bolesti. Pejsmejker je rešenje samo ako se ne uspostavi provodljivost.

Kako se vrši terapija antibioticima u težim slučajevima?

- Intravenski režim uobičajeno traje 10-14 dana (moguće i 28), od četiri do šest nedelja se uzima doksiciklin 100 mg dva puta na dan ili amoksicilin 500 mg tri puta dnevno (14-21 dan). Trajanje lečenja zavisi od stepena ozbiljnosti lajmskog karditisa.

PROF. DR SC. MED. ADRIJAN BARANČUK

foto: Promo

Profesor je na Medicinskom fakultetu Kraljevskog univerziteta u Kingstonu (Kanada), predsednik Međunarodnog društva za elektrokardiologiju (ICE), potpredsednik Interameričkog društva za kardiologiju.

- Čast mi je i zadovoljstvo što će se u jedinstvenom Beogradu okupiti profesionalci iz oblasti elektrokardiologije. To je neverovatna prilika za učenje, umrežavanje onih koji su predvodnici istraživanja u svetu i sa kojima ćemo podeliti najsavremenije rezultate. Nema sumnje da će susret biti dragocena prilika da se naučno obogatimo, uz savršenu harmoniju istorijskih lepota i veličanstvenog beogradskog i srpskog gostoprimstva. Zahvaljujem dr Branislavu Milovanoviću, predsedavajućem Kongresa, na predanosti da naš skup ostane upamćen.

SIMPTOMI LAJMSKOG KARDITISA

  • presinkopa/nesvestica
  • sinkopa/gubitak svesti
  • kratko i teško disanje
  • neugodnost i bol u grudima
  • umor, glavobolja
  • poremećaj spavanja
  • asimptomatski problem

Kurir.rs/Branka Mitrović/Foto: Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track