MUŠKARCI, ČUVAJTE ZDRAVLJE: Ovo su simptomi zbog kojih odmah treba da se javite DOKTORU, telo vam daje ZNAK!
Foto: Shutterstock

VAŽNO JE

MUŠKARCI, ČUVAJTE ZDRAVLJE: Ovo su simptomi zbog kojih odmah treba da se javite DOKTORU, telo vam daje ZNAK!

Život -

Ne zanemarujte problem... Erektilna disfunkcija može biti signal da sa srcem nešto nije u redu, kao i čudne promene na koži i česta potreba za mokrenjem.

Kad nas zasvrbi koža, počešemo se i često ne pridajemo značaj razlogu zbog kog se to dešava, a kada imamo bol u mišićima, obično mislimo da će proći.

Ali kad simptomi traju dugo i ne prolaze, možda vam telo daje znak da se ipak događa nešto ozbiljnije.

Evo nekih simptoma zbog kojih ne bi trebalo čekati, već što pre posetiti doktora.

foto: Shutterstock

1. Promena na koži koja ne prolazi

Možda ćete misliti da je u pitanju samo bubuljica koja ne prolazi ili novi mladež, ali neka novonastala nepravilnost na koži može biti karcinom bazalnih ćelija, oblik raka kože koji pogađa muškarce i do dva puta češće nego žene.

Zato redovno pregledajte teme glave, kapke, vrhove ušiju i leđa - pogotovo ako mnogo vremena provodite na otvorenom. Ovaj rak ne metastazira brzo kao kao melanom, ali što duže odlažete uklanjanje, problem postaje ozbiljniji.

foto: Shutterstock

2. Kašalj koji ne prestaje

Konstantan suvi kašalj koji traje četiri nedelje ili duže ili česta promuklost mogu biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti (poznate i kao GERB).

Ako se tokom godina ne proveri, GERB može izazvati rak jednjaka, a stalni kašalj može biti signal za astmu ili, mnogo ređe, rak pluća ili zastoj srca.

3. Problemi s mokrenjem

Primećujete da sve češće ustajete tokom noći da mokrite ili osećate kao da vam se ide u toalet, ali je mlaz mokraće jako slab ili je mokrenje bolno?

Razlog za to često je uvećana prostata, što nekad u životu oseti čak polovina muškaraca. Nekima će biti potrebni lekovi za smanjenje neprijatnosti, a ređe će biti potrebna i operacija kako bi se sprečile komplikacije poput zastoja bubrega. Problemi s mokrenjem mogu biti signal i za druge probleme, poput dijabetesa ili raka prostate.

foto: Shutterstock

4. Problemi u spavaćoj sobi

Svaki muškarac koji iznenada oseti probleme u seksu treba da poseti lekara, i to ne samo zato da bi mu prepisao lek za potenciju. Nemojte misliti da ste premladi za erektilnu disfunkciju: ovaj problem muči oko četvrtinu muškaraca starosti od 40 godina, pa čak i mlađe. Nekad se javlja zbog stresa, anksioznosti i loših navika, kao što su pušenje i alkohol, ali erektilna disfunkcija može biti i rani pokazatelj ozbiljnih kardiovaskularnih problema.

Začepljeni krvni sudovi smanjuju dotok krvi u srce i niže, a rani pregled može pomoći da se otkrije uzrok i možda spreči srčani, pa čak i moždani udar.

foto: Shutterstock

5. Depresija

Muškarci često ne pokazuju jasno simptome depresije, a umesto povlačenja i osećaja tuge pokazuju ljutnju. Takođe, manje je verovatno da će potražiti pomoć ili uzeti antidepresive.

Nizak nivo vitamina B12 i vitamina D povezan je s depresijom, a hroničan bol i bolesti (čak i dijabetes) takođe mogu biti povezani s psihičkim stanjem. Zato u ovom slučaju treba proveriti o čemu je tu reč.

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja