Najnovije vesti

SA PSORIJAZOM SE BORI I KIM KARDAŠIJAN! Toliko se raširila da više ni šminkom ne može da je SAKRIJE: Evo šta je zapravo ova bolest i kako se LEČI (FOTO)
Foto: Profimedia

KOŽA STRADA

SA PSORIJAZOM SE BORI I KIM KARDAŠIJAN! Toliko se raširila da više ni šminkom ne može da je SAKRIJE: Evo šta je zapravo ova bolest i kako se LEČI (FOTO)

Zdravlje

Godinama se bori sa psorijazom i o tome je otvoreno govorila, a sada je uslikana u Kaliforniji i tragovi bolesti se jasno vide.

 

"Imam psorijazu i ne postoji ništa što mogu da uradim da rešim problem, pa nema razloga da se osećam neprijatno zbog toga", rekla je Kim Kardašijan Vest.

 

Jedna od najpoznatijih žena sveta ne samo da je pričala o svom zdravstvenom problemu nego je i neretko na Instagramu objavljivala slike koje su pokazivale prirodu ovog oboljenja.

 

foto: Profimedia

Šta je zapravo psorijaza?

 

U pitanju je hronično oboljenje kože koje karakteriše prekomeran rast gornjeg sloja kože.

 

Vodeći uzrok je genetika, a oboljenje prate ciklusi poboljšanja i pogoršanja.

 

Tip psorijaze koji se najčešće javlja jeste plak (kod 80 odsto pacijenata). Plak se javlja u obliku mrlja na koži, koje zatim prerastaju u crvene pljosnate površine ovalnog oblika, različitih veličina.

 

Psorijazne promene u najvećem broju slučajeva obuhvataju teme glave, laktove, kolena, donji deo leđa, šake ili stopala (mogu da se pojave i na noktima).

 

foto: Profimedia

U lečenju ove bolesti izuzetno su važni rano postavljanje dijagnoze i pravovremen početak lečenja. Zato je važno da reagujete ako primetite bilo kakve promene na koži (jedna od retkih metoda dijagnostike jeste i biopsija kože).

 

Stručnjaci kažu da bolest može da se pojavi u bilo kojem životnom dobu. Statistika ukazuje da je najveći broj pacijenata između 15. i 25. godine.

 

Kada je u pitanju lečenje, psorijaza se tretira fototerapijom (svetlosnom terapijom) jer izlaganje kože svetlu usporava rast zahvaćenih ćelija kože i poboljšava njeno stanje, injekcijama ili tabletama, kao i biološkim lekovima.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...