UKUSNO, A DOBRO ZA ZDRAVLJE: Grožđem protiv astme, umora i bolesti srca
Foto: Shutterstock

Voće bogova

UKUSNO, A DOBRO ZA ZDRAVLJE: Grožđem protiv astme, umora i bolesti srca

Život -

Trk na pijacu Sezona je grožđa i savršeno vreme da ga konzumirate

Sto grama grožđa sadrži 69 kalorija, 0,16 g masti, 18,10 g ugljenih hidrata, 0,9 g vlakana i 0,72 g proteina. Osim toga, bobice grožđa sadrže vitamine A, B6, B i folnu kiselinu, a 400 grama grožđa osiguraće preporučenu dnevnu količinu vitamina C.

Grožđe se može koristiti i kao lek za astmu jer povećava vlagu u plućima i smanjuje napade astme, a čašica vina će vas osloboditi od migrena.

Naučnici tvrde da prisutnost resveratrola otkrivenog u grožđu usporava ili zaustavlja rast benignih i malignih tumora. Istraživanja pokazuju da resveratrol inhibira rast tumora u svim fazama bolesti.

Poznato je da je grožđe prepuno gvožđa, a njegovom redovnom konzumacijom rešićete se umora i dekoncentracije. Konzumiranjem grožđa podižete i nivo azotnog oksida u krvi, što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. To znači da smanjuje i rizik od srčanog udara.

Napravite sok

Sok od grožđa deluje antioksidativno i ima pozitivno dejstvo na telo, on sadrži i vitamine i minerale kao što su: C, B, mangan i kalijum. Sok od grožđa snižava holesterol, jača imunitet i poboljšava metabolizam. Priprema se bez kuvanja. Sastojci koji su vam potrebni su pola kilograma crnog slatkog grožđa i limun.

Bobice grožđa potopite u vodu i stavite da se natapaju deset minuta. Nakon toga bobice stavite u blender i dodajte 150 ml vode. Blendajte dok ne dobijete glatku tečnost. Sok procedite i dodajte mu sok jednog limuna. Poslužite. U frižideru može stajati do dva dana.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track