RAK DOJKE KOD MUŠKARACA POKAZUJE 4 SIMPTOMA KOJIH NEMA KADA OBOLI ŽENA! Veoma je važno da ZNATE koji su, a nekoliko njih je imao i otac Bijonse koji se BORI SA BOLEŠĆU!
Foto: Profimedia

PROVERITE SE

RAK DOJKE KOD MUŠKARACA POKAZUJE 4 SIMPTOMA KOJIH NEMA KADA OBOLI ŽENA! Veoma je važno da ZNATE koji su, a nekoliko njih je imao i otac Bijonse koji se BORI SA BOLEŠĆU!

Život -

Metju Nouls, otac Bijonse Nouls je u emisiji "Good Morning America" otkrio da mu je dijagnostikovan redak oblik raka dojke koji se uglavnom pojavljuje kod žena.

Kako kaže prvi put je primetio mrlju od krvi na bluzi koja se nekoliko puta ponavljala. Njegova supruga ju je potom primetila i na posteljini. Nakon što je otišao kod lekara i obavio mamografiju, otkriveno je da ima rak dojke.

foto: Profimedia

"U pitanju su geni. To znači da su i moja deca izložena većem riziku, a moji unuci čak i više. Ali, lekari su to rešili na pravi način i uradili testove. Četiri stvari u budućnosti treba da se plašim - raka prostate, raka pankreasa, melanoma i raka dojke. Ostatak života ću morati da budem oprezniji i da češće idem na preventivne kontrole."

Inače, njegovo priznanje dolazi baš prvog dana oktobra, Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke koji ima za cilj da podstakne žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja. Više od 90 odsto pacijentkinja sa rakom dojke može se izlečiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ispravno leči.

Iako se rak dojke smatra ženskom bolešću samo zato što se češće javlja kod pripadnica lepšeg pola, činjenica je da sve više muškaraca oboleva od ove bolesti, a najčešći je kod muškaraca u sedmoj deceniji i sa povišenim nivoom estrogena.

Postoje 4 simptoma koja se retko manifestuju kod žena obolelih od raka dojke i karakteristična su baš za muški rak dojke: bradavica okrenuta ka unutra, izbočine ispod pazuha, osip oko bradavice, konstantan umor, bol u kostima, kratak dah, mučnina, žuta koža i beonjače.

Treba obratiti pažnju i na sledeće simptome:

Kvržica u dojci

Grudvica u dojci je skoro uvek prvi znak ove bolesti. Obično se nalazi iza bradavice, ali može da se javi i u drugim delovima dojke. Takođe, može da se manifestuje kao uvećanje limfnih čvorova ispod pazuha ili promene na bradavicama. Drugi simptomi su curenje iz bradavice koje sadrži krv, čir ispod kože dojke, uvučena bradavica ili osip oko bradavice.

Proverite porodičnu anamnezu

Ako imate ženskog ili muškog rođaka koji je imao ovu bolest, onda ste automatski izloženi riziku. Do ovoga dolazi usled mutacije BRCA1 ili BRCA2 gena.

Vaša težina može da bude simptom

Gojaznost vas stavlja u rizičnu grupu da dobijete ovu bolest jer ćelije masti pretvaraju androgene u estrogen. Što je viši nivo estrogena, to su veće šanse da se ćelije dojke uvećavaju i množe i stvaraju kancerogene ćelije.

Može da bude pomešano sa "muškim sisama"

Visok nivo estrogena može da dovede do povećanja masnog tkiva u grudima muškarca zbog čega njemu porastu grudi. Rak često biva pogrešno dijagnostikovan kao tkivo dojke pa je neophodna provera.

Rak dojke kod muškaraca se leči na isti način kao i kod žena, pa osim operacije uobičajene su hemioterapije i hormonske terapije.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja