DOKTORKA SNEŽANA ŠUŠNJAR O RAKU DOJKE! Bolest je izlečiva ako REAGUJETE na vreme! Ove simptome ne smete IGNORISATI!
Foto: Shutterstock

ŠTO SE RANIJE OTKRIJE TO BOLJE

DOKTORKA SNEŽANA ŠUŠNJAR O RAKU DOJKE! Bolest je izlečiva ako REAGUJETE na vreme! Ove simptome ne smete IGNORISATI!

Život -

Sve sumnjive pojave zahtevaju NEODLOŽAN odlazak lekaru u cilju pravovremene dijagnostike i adekvatne terapije

Karcinom dojke je zloćudan tumor koji se razvija iz njenog žlezdanog tkiva, a nekontrolisani rast i širenje putem limfnih i krvnih sudova mogu da imaju fatalne posledice. Ali ako se rak dojke otkrije u ranijim stadijumima, šanse za izlečenje su velike.

Na udaru opake bolesti su sve mlađe pripadnice lepšeg pola, ali značaj prevencije još uvek nije usvojen u pravoj meri. U našoj zemlji rak dojke se u odmaklom stadijumu otkriva kod većeg procenta žena u poređenju sa razvijenim zemljama. - Najčešći simptom je opipljiv čvor u dojci, ali treba znati da se preventivnim pregledima može otkriti prisustvo tumora pre nego što se napipa. Zahvaljujući ovim pregledima, u razvijenim zemljama se beleži pad mortaliteta, premda učestalost pojave raka dojke raste. Tako bi trebalo i kod nas da bude - poručuje prim. dr sc. med. Snežana Šušnjar, specijalista onkologije.

foto: Privatna Arhiva

PREVENCIJA JE NAJVAŽNIJA Šta podrazumevaju preventivni pregledi? - To su klinički pregledi dojki, mamografija, koja predstavlja rendgenski pregled dojki, po potrebi ultrazvuk (UZ) i magnetna rezonanca (MR).

Šta se može uočiti na mamografiji? - Tumori ili promene koje se vide kao sitne bele tačkice - mikrokalcifikacije. U odsustvu tumora koji može da se opipa, procena da li postoji veća verovatnoća da je reč o zloćudnoj ili dobroćudnoj promeni zavisi od izgleda i rasporeda mikrokalcifikacija; može da se planira uzimanje tkiva za patohistološku analizu.

Šta otkriva ultrazvuk?

- Na UZ pregledu možemo da razlikujemo ciste (okrugle/ovalne šupljine ispunjene tečnim sadržajem) od solidnih tumora. Preporučuje se kod žena koje imaju gusto žlezdano tkivo jer je mamografija u ovom slučaju manje osetljiva metoda u otkrivanju tumorskih senki. UZ otkriva i eventualne patološki uvećane limfne čvorove u pazušnoj ili jami iznad ključne kosti, na vratu.

Kad se radi MR pregled? - Ako postoje promene u dojci, a lekar nije siguran koje su vrste posle standardnih dijagnostičkih pregleda. MR otkriva i da li postoji više tumorskih promena u različitim delovima dojke; od posebnog je značaja za planiranje hirurške intervencije.

SVE ŽENE SU NA UDARU Ko je najviše na udaru bolesti? - Iako incidenca karcinoma dojke raste sa životnom dobi, 50% žena se razboljeva posle 60, kod dva odsto žena se bolest dijagnostikuje do njihove 35, odnosno kod pet odsto mlađih od 40. godine.

Poseban problem je drugo stanje. - Postavljanje dijagnoze u ovom periodu i periodu posle porođaja posebno je delikatno jer su tada dojke jedre, podložne mastitisu. Lečenje trudnice sa rakom dojke zavisi od stadijuma bolesti i od starosti trudnoće. Odstranjivanje dela ili cele dojke može bezbedno da se obavi u ranim stadijumima. Smatra se da porođaj treba planirati od 37. nedelje, što podrazumeva da eventualnu hemioterapiju ne treba davati posle 35. nedelje trudnoće. Hormonska i biološka terapija nisu indikovane, zračna terapija se sprovodi tek posle porođaja.

NE IZOSTAJE USPEH Kako se leče ostale pacijentkinje? - Lečenje se ne prekida kroz ceo tok bolesti. Obuhvata primenu onkološke i suportivne terapije. Onkološka se sprovodi kako bi se uzročno delovalo na tumor (da se smanji / potpuno nestane / spreči ponovna pojava), a suportivna terapija ima za cilj da izađe u susret potrebama obolele žene da se suoči sa problemima koje donosi saznanje o dijagnozi i prognozi bolesti, upozna sa neželjenim efektima onkološke terapije i tegobama koje mogu da uzrokuju napredovanje maligne bolesti.

Kakav je uspeh lečenja? - Oko 40% žena kod kojih je dijagnostikovan prvi ili drugi stadijum 10 godina posle inicijalnog lečenja može ponovo da oboli. Na raspolaganju danas imamo različite vrste terapije s mogućnošću kombinovanja u različitim fazama bolesti. Uspeh ne izostaje.

FAKTORI RIZIKA - ženski pol (1% su muškarci) - životna dob 55-65 godina - pozitivna porodična anamneza - prethodno dijagnostikovan rak dojke (u manje od 7% žena u 10-godišnjem periodu) - hormonski faktori (prva menstruacija pre 11. godine; menopauza posle 54. g.) - atipične hiperplazije (benigne promene) - povećana gustina žlezdanog tkiva (posebno kod mladih žena) - izloženost jonizujućem zračenju u pubertetu - gojaznost (posebno u menopauzi)

ODMAH KOD LEKARA AKO PRIMETITE OVE PROMENE! - opipljiv čvor - uvećanje dojke; sve izraženiju asimetriju dojki - crvenilo, zadebljalu kožu, kožu u vidu pomorandžine kore, udubljenja u koži - vene koje su istaknutije nego obično - uvlačenje bradavice, krvavi iscedak iz bradavice - uvećane limfne čvorove u pazušnoj jami

TRUDNOĆA I KARCINOM - bezbedno mogu da se urade UZ i mamografija - radiografski pregledi se rade uz zaštitu ploda - lečenje trudnice zavisi od stadijuma bolesti (u ranom stadijumu može bezbedno da se uradi operacija) - primena hemioterapije bezbedna u drugom i trećem trimestru trudnoće - posteljica brani oštećenje ploda od mnogih lekova, uključujući i citostatike - trudnoća ne utiče na preživljavanje zdravih žena lečenih zbog raka dojke dijagnostikovanim pre trudnoće - zračna terapija se primenjuje sa velikim oprezom, samo ako je neophodna - dojenje se prekida samo ako porodilji predstoji operacija dojke ili primena sistemske terapije

(Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track