Najnovije vesti

DR JELENA ĐORĐEVIĆ O TOME KAKO DA SPREČITE GORUŠICU: Teški obroci mame kiselinu
Foto: Shutterstock

ZDRAVLJE

DR JELENA ĐORĐEVIĆ O TOME KAKO DA SPREČITE GORUŠICU: Teški obroci mame kiselinu

Zdravlje

Ako se problem ponavlja i ne lečite ga, možete dobiti upalu završnog dela jednjaka

Slave i veselja sustižu jedni druge, bliži se i proslava Nove godine, a vi razmišljate kako ćete sve to da preživite jer vas ovih dana sve više žari i peče u gornjem delu stomaka, imate osećaj da se nešto užasno dešava iza grudne kosti. To je, naravno, posledica vraćanja kiselog želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka.

Neprijatnosti mogu da nestanu ako se suzdržite od prejedanja, masnih jela, ne konzumirate hranu za koju ste već primetili da vam smeta. Treba da znate i da vam, ukoliko nastavite da radite suprotno, neće večno pomagati lekovi iz grupe antracida koji skupljaju želudačnu kiselinu.

Dugotrajno prisutna gorušica može u vašem organizmu da izazove brojne probleme, od upale jednjaka različitog stepena koji se manifestuju tegobama s gutanjem, dugotrajnim kašljem, u najtežim slučajevima i krvarenjem ili preforacijom jednjaka, upozorava dr sc. med. Jelena Đorđević, internista, supspecijalista gastroenterologije i hepatologije. - Ako se gorušica koja se ponavlja ne leči, to jest ako je hronično prisutna, može da dovede do pojave Baretovog jednjaka (cilindrični epitel na jednjaku), koji se komplikuje nastankom kancera jednjaka.

Bez obzira na praznike, postoje situacije kada se mora potražiti pomoć lekara. - Ako je osećaj žarenja i pečenja u gornjem delu trbuha i iza grudne kosti sve jači i sve češće se javlja, pacijent mora da se obrati gastroenterologu, posebno ako ove pojave, bez obzira na uzimanje antacida, prate dugotrajan kašalj, povraćanje i neočekivan gubitak telesne težine.

Kad smo u velikoj opasnosti? - Povraćanje sveže krvi i povraćanje sadržaja koji liči na talog kafe i katranasta, crna stolica zahtevaju hitan pregled gastroenterologa.

Kako se leči gorušica? - Sporadične pojave mogu da se reše lekovima koji skupljaju želudačnu kiselinu, ali ozbiljnije situacije zahtevaju lečenje koje sprovodi gastroenterolog, koji će, u zavisnosti od stepena problema, prepisati lekove (odgovarajuću dnevnu dozu i vremenski period uzimanja) koji smanjuju/inhibiraju lučenje želudačne kiseline.

Može li se problem sprečiti? - Uz izbegavanje hrane koja smeta pacijentu, treba izbegavati i gazirane napitke, alkohol, a posebno cigarete - nikotin može da oslabi donji ezofagealni sfinkter, čiji je zadatak da sprečava vraćanje hrane. Treba piti toplu tečnost. Naravno, ako je pacijent gojazan - mora da započne dijetu.

NAJČEŠĆI UZROCI MEDICINSKI RAZLOZI: oštećen jednjak (gastroezofagealna refluksna bolest), želudačna kila, uzimanje određenih lekova (aspirin, antizapaljenski lekovi), trudnoća

NAVIKE U ISHRANI: obilni obroci, obrok neposredno pred odlazak na spavanje, konzumiranje hrane s visokim sadržajem masti, začinjenih namirnica, paradajza i proizvoda od paradajza, belog i crnog luka, citrusa, čokolade, gaziranih pića, alkohola, kofeina

ŽIVOTNE NAVIKE: gojaznost, pušenje, stres, nošenje tesne odeće, stegnut kaiš oko struka

SAVET PLUS: - obroke smanjite, podelite ih u četiri-pet porcija - jedite polako i dobro sažvaćite hranu - jedite najmanje tri-četiri sata pre spavanja - podignite uzglavlje bar 20 cm u odnosu na dušek

(Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...