NAJČEŠĆI BENIGNI TUMORI KOD ŽENA: Redovne kontrole su obavezne!
Foto: Shutterstock

Miomi materice

NAJČEŠĆI BENIGNI TUMORI KOD ŽENA: Redovne kontrole su obavezne!

Život -

Uglavnom nisu opasni Bol u stomaku, nadimanje, anemija i neuredne menstruacije neki su od simptoma mioma

Na poslednjem ginekološkom pregledu lekar vam je saopštio da imate miom materice. Uplašeni ste jer ne znate šta to tačno znači za vaše zdravlje.

Ipak, ne treba da brinete previše jer je ovo najučestaliji benigni tumor materice, a lekari kažu da ga ima svaka četvrta žena. Uglavnom ne pravi probleme dok je mali. Klinička ispitivanja potvrđuju da se ti tumori najčešće javljaju u reproduktivnom periodu života žene. Njihova učestalost posle 35. godine života je do 30 odsto. Pre puberteta su izuzetno retki, kao i posle menopauze.

foto: Shutterstock

Kako se otkriva

Najveći broj mioma materice u početku ne daje nikakve simptome, koji se obično javljaju tek kad on dostigne određenu veličinu i počne da pritiska organe oko njega, pre svega mokraćnu bešiku, mokraćne puteve i rektum. A onda počinju bolovi u stomaku, nadimanje donjeg dela stomaka i bol u leđima.

Simptomi

Česti simptomi mioma materice su i neuredne menstruacije, anemija, sterilitet, spontani pobačaji ili, ako se trudnoća iznese do kraja, u porođaju mogu nastati različite komplikacije, kao što su slabe porođajne kontrakcije.

Ko im je najpodložniji

Miom se obično javlja kod žena koje su pred menopauzom, a neretko može da se javi i kod mlađih. Mogu da izazovu obilno krvarenje i bol jer vremenom rastu i pritiskaju nerve. Žena zbog obilnog krvarenja može da postane anemična i tada je terapija neizbežna. Miomi vrlo retko prelaze u maligne tumore, ali mogu dovesti do steriliteta. Svaka žena koja ih ima trebalo bi redovno da ide na ginekološke preglede kako bi se pratio njihov rast. Ukoliko se desi da rastu velikom brzinom, terapija i lečenje su neophodni. Postoje lekovi koji mogu da zaustave njihov rast, a lečenje može da bude i operativno.

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track