DECA NISU GOJAZNA ZBOG HRANE, GLAVNI RAZLOG KRIJE SE U OVOME: Pojava je česta i OPASNA, a evo šta je u pitanju!
Foto: Profimedia

PAZITE NA MALIŠANE

DECA NISU GOJAZNA ZBOG HRANE, GLAVNI RAZLOG KRIJE SE U OVOME: Pojava je česta i OPASNA, a evo šta je u pitanju!

Život -

Novo istraživanje povezalo je da je kasniji odlazak u krevet povezan sa rizikom od gojaznosti kod dece u dobu do šest godina. Ipak, naučnici kažu kako rodijtelji ne treba zbog toga da teraju decu ranije na spavanje.

Roditelji treba da se potrude da održavaju uredni ritam života deteta u pogledu vremena obroka i odlazaka u krevet. Istraživanje koje je deo veće studije o gojaznosti usmerilo se na 107 dece u Švedskoj. Naučnici su pratili težinu, visinu i obim struka dece od prve do šeste godine života. Sva su deca bila približno iste veličine na početku istraživanja.

foto: Profimedia

Njihovo spavanje praćeno je sedam dana zaredom jednom godišnje tokom čitave studije uz pomoć uređaja na ruci deteta. Utvrdili su da deca koja su često išla kasno na spavanje, iza 21 sat, imala veći obim struka i veći indeks telesne mase do kraja istraživanja.

Doktor kaže kako kasni odlazak u krevet iza 21 sat može biti povezan sa nezdravim načinom života koji rezultira povećanjem težine, a ne da kasno leganje uzrokuje povećanje težine. Moguće je i da postoji fizička veza jer neki delovi mozga su uključeni u regulisanje ciklusa sna i budnosti upravljaju ishranom. Ranija istraživanja otkrila su da je kraći san povezan s većim izgledima za gojaznost u detinjstvu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/Net.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track