EVO ŠTA TREBA DA URADITE: Operacija kuka minimalno invanzivnom metodom vraća pokretljivost
Foto: RTS Printscreen

EVO ŠTA TREBA DA URADITE: Operacija kuka minimalno invanzivnom metodom vraća pokretljivost

Život -

Kuk je najveći zglob u telu čije je zdravlje i funkcionisanje veoma bitno jer omogućava kretanje.

Prelomi kuka su vrlo česti kod starijih osoba, naročito kod obolelih od osteoporoze, kada se povrede dešavaju i pri vrlo lakim padovima.

Slaba pokretljivost i bolovi ne treba da budu svakodnevica kada već postoje efikasna rešenja u vidu savremenih operacija kuka.

Povrede kuka i lečenje

Među povredama kuka najčešći su prelomi gornjeg dela butne kosti blizu spoja sa karlicom. Prelomi najčešće moraju da se leče operativnim putem ubrzo nakon nastanka.

Nakon preloma pacijenti imaju uglavnom intenzivan bol i ne mogu da se kreću.

U ređim slučajevima, kada je prelom vrlo mali, pacijenti mogu da se leče konzervativno uz dugo ležanje i primenu analgetika i kortikosteroida. Ipak najčešće je operacija kuka neophodna.

Mogu da budu manjeg obima, kada se saniraju manji prelomi i naprsnuća, i u vidu ugradnje veštačkog kuka.

Drugi značajan problem koji izaziva bolove u kuku i ograničava kretanje je artroza kuka ili koksartroza. Radi se o progresivnoj degenerativnoj bolesti koja značajno smanjuje kvalitet života pacijenata otežavajući im kretanje.

Bolovi se najpre javljaju pri kretanju, a zatim i u stanju mirovanja. Veoma često lečenje medikamentima ne daje dovoljne efekte pa je ugradnja veštačkog kuka jedino pravo rešenje koje neutrališe bol i vraća pokretljivost.

Cementne i bescementne proteze

Operacija kuka sa ugradnjom totalne endoproteze je veoma čest izbor naročito kod starijih pacijenata. Proteze nove generacije su izrađene od biomaterijala sa odličnim karakteristikama i ne izazivaju alergijske reakcije.

Tip proteze se bira prema opštim karakteristikama pacijenta, stepenu oštećenja kuka, prisustvu osteoporoze, strosti pacijenta, imajući u vidu ostale bolesti i prethodne operacije. Mlađim pacijentima sa zdravim kostima se ugrađuju bescementne proteze jer se računa da će njihova koštana struktura kuka prirodno urasti u protezu i ostvariti dobru čvrstinu.

Kod starijih pacijenata sa pridruženim bolestima se uglavnom ugrađuju cementne proteze koje se efikasno vezuju za njihove kosti.

Kako izgleda operacija?

Operacija kuka se obavlja u opštoj, spinalnoj ili blok anesteziji u skladu sa opštim stanjem i godinama pacijenta. Obično traje oko sat i po vremena i predstavlja rutinsku intervenciju. Obično se operacijom zamenjuje glavica butne kosti i čašica.

Minimalno invanzivna operacija kuka garantuje najmanju moguću traumu okolnog tkiva i najbrži oporavak pacijenata, kao i minimalan rizik od postoperativnih komplikacija. Mišići kuka ostaju očuvani i osoba se brzo vraća u formu od pre operacije ili pre preloma kuka. Dan nakon operacije pacijenti u bolnici uz pomoć fizioterapeuta započinju rehabilitaciju. Najpre zatezanjem mišića nogu, a potom i druge vežbe.

Prvih nekoliko nedelja od operacije pacijent ne treba da stavlja kuk u položaj od 90 stepenu u odnosu na telo. To znači da je pacijentima za većinu svakodnevnih radnji u periodu oporavka potrebna pomoć drugih ljudi. Nakon perioda oporavka u kućnim uslovima pacijent nastavlja život na uobičajeni način bez promene u kvalitetu, bolova ili smetnji u kretanju.

Ponovna operacija kuka

Same proteze su vrlo izdržljive i traju preko dvadeset godina, ali nisu imune na mala pomeranja koja mogu izazivati bolove. Nakon izvesnog vremena (individualno) potrebno je uraditi reviziju operacije kuka zbog malih pomeranja proteze u koštanom ležištu. Revizija operacije kuka predstavlja standard u ortopedskoj hirurgiji kod nas i u svetu. Zato se pacijentima sa ugrađenim veštačkim kukom sugeriše da svake godine dođu na kontrolu i snime kuk kako bi se utvrdilo njegovo stanje.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track