NEMAČKI VIRUSOLOG O DRUGOM TALASU ZARAZE KORONE! Dao preciznu meru zaštite - 1,8 METARA I 6 SEKUNDI ! Evo šta to znači
Foto: Profimedia

Njega Merkelova sluša

NEMAČKI VIRUSOLOG O DRUGOM TALASU ZARAZE KORONE! Dao preciznu meru zaštite - 1,8 METARA I 6 SEKUNDI ! Evo šta to znači

Život -

Vodeći nemački i svetski virusolog Kristijan Drosten, stručnjak za korona viruse i jedan od autora testa na SARS. Da li je moguć drugi talas zaraze, jedno je od gorućih pitanja naučnika koji užurbano istražuju novi virus.

Prof. dr Kristijan Drosten smatra da bi imunitet stečen zbog zaraze nekim drugim korona virusom tokom zime mogao da pruži zaštitu i protiv KOVID -19. Komentarišući navodni drugi talas u Aziji, istakao je da su samo u pitanju stari slučajevi virusa, odnosno pacijenti koji nisu izlečeni do kraja. I tu na scenu stupa dilema o efikasnosti PCR testova, koji su postali nezaobilazna metoda u molekularnim istraživanjima, a čija je prednost u odnosu na standardne imunološke i mikrobiološke testove brzina izvođenja i dobijanja rezultata.

foto: Profimedia

“Zamislimo telo kao jezerce sa zlatnim ribicama. Testiranje znači da zavezanih očiju zgrabimo kantu vode i vidimo da li smo uhvatili neku ribu. Pred kraj zaraze KOVID-19, kad se pacijent subjektivno i objektivno osjeća bolje, virus je još prisutan, ali je njegova koncentracija ispod granice PCR testa. Kao da je manje riba u jezercu pa ih dva-tri puta nećeš zahvatiti, ali treći put hoćeš", objasnio je Drosten da nije moguć drugi talas zaraze.

foto: Profimedia

Drosten koji upravlja Institutom "Charité" u Berlinu i koji je jedan od prvih koji je izolovao SARS, starijeg brata KOVID- 19, radio na razvijanju testova, ističe da zaraza ipak, neće biti pod kontrolom sve dok se ne pronađe vakcina.

Najvažnija su, kako dodaje, testiranja, reakcije država, poput ponovnog uvođenja izolacije i saradnja građana i to sve dok tehnologija praćenja, u koju polaže velike nade, ne obezbedi novu zaštitnu mrežu.

Preporuka Drsostena je da dotada sledimo pravilo “six feet – six seconds”, odnosno da u kontaktu sa drugima budemo na rastojanu od od 1, 8 metara i da komunikacija traje šest sekundi.

foto: Profimedia

Sa Drostenom se slaže nemačka kancelarka Angela Merkel. On je njen vodeći savetnik tokom krize, a podržala ga je i u savetima o opreznosti ublažavanja mera poručivši stranačkim kolegama da ne obećavaju povratak u normalu sve dok brojke ne pokažu da potencijalni drugi talas ne bi opteretio zdravstveni sistem.

foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track