DR VLADAN MILOJEVIĆ: Prvo letovanje s bebom kada prođu prva dva meseca, a najmlađi član  lepo napreduje
Foto: Profimedia

DIGNITE SIDRO I UŽIVAJTE

DR VLADAN MILOJEVIĆ: Prvo letovanje s bebom kada prođu prva dva meseca, a najmlađi član lepo napreduje

Život -

Kada prođu prva dva meseca, a najmlađi član porodice lepo napreduje i nema zdravstvenih tegoba, možete svi zajedno na put. Pre toga treba zadovoljiti neke važne uslove

Većina roditelja se na duže putovanje s detetom odlučuje tek kada ono napuni godinu dana, ali danas pedijatri poručuju da je zajednički odmor i te kako moguć ranije. - Kada prođu prva dva meseca, a najmlađi član porodice lepo napreduje i nema zdravstvenih tegoba - možete svi zajedno na put. Pre toga treba zadovoljiti neke važne uslove. Ako letovanje dobro osmislite i isplanirate, pravilno se pripremite i poštujete savete lekara, prvo letovanje će proći bez glavobolja i nepoželjnih situacija - poruka je dr Vladana Milojevića, specijaliste pedijatrije i supspecijaliste neonatologije.

foto: Privatna Arhiva

MORE ILI PLANINA? Prvi korak pre polaska na putovanje s bebom je adekvatan i ispravan odabir mesta za letovanje sa najmlađim članom porodice ili malim detetom. Mnogi roditelji se pitaju da li je bolje ići s bebom na planinu ili na more. - To stvar ličnog izbora i afiniteta, novca kojim raspolažete, ali hotel koji želite da rezervišete mora da bude čist, komforan i sa dovoljno velikom sobom za celu porodicu, čak i sa više soba ako to zahteva brojnost familije. Zapamtite, mali prostor i gužva bebu mogu brzo da unervoze. Takođe se savetuje da je hotel blizu neke pedijatrijske ambulante, doma zdravlja i apoteke. Ponesite obavezno bebinu zdravstvenu knjižicu, a ako planirate da letujete u inostranstvu - putno osiguranje.

Šta roditelji treba da izbegavaju? - Pre svega, zabačena i od sveta odsečena mesta. Ipak, većina hotela u našoj zemlji i van nje su bebi-frendli, sa posebnom ishranom za bebe i malu decu. Mnogi poseduju i krevece (raspitajte se da ne biste nepotrebno nosili krevetac na rasklapanje), negovatelje, animatore, igraonice...

Koliko je važno vreme boravka? - S velikom pažnjom ga treba odabrati. Da li će to biti početkom, tokom ili krajem leta, zavisi od brojnih faktora, a roditeljima savetujem da apsolutno izbegavaju najtoplije mesece specifične za određene zemlje.

Kako se beba štiti od sunca? - Direktno izlaganje suncu je veoma štetno, ne samo za bebu već i za roditelje. Ako je velika želja da se beba ipak malo osunča, to treba da se čini pre 10 i posle 16 časova, sa nanetom kremom SPF 50+ zaštitnim faktorom, najmanje pola sata pre izlaska na sunce.

POŠTUJTE SAVETE PEDIJATRA Koja pravila treba da se poštuju? - Obavezna je zaštita glave nakvašenim šeširićem. Inače, najbolje je boraviti u hladu, i to ukoliko spoljašnja temperatura nije viša od 30 stepeni. Prevelika toplota kod beba može lako da izazove pregrevanje i dehidrataciju. Jutarnje šetnje pored mora su, recimo, blagotvorne za bebu. Treba im obezbediti i adekvatan unos tečnosti. Voda za piće treba da bude isključivo flaširana. Ukoliko se beba doji, ne treba dodavati vodu, samo nastaviti dojenje i tokom letovanja.

Da li beba može da se kupa? - Kupanje na otvorenom moru treba izbegavati, ali i u reci. Neretko je voda izrazito hladna, što bebi može da škodi. Najbolje je da se napuni mali dečji gumeni bazen u kome će se voda tokom dana zagrejati i biti prijatna za boravak bebe ili malog deteta.

Šta treba da sadrži bebina putna apoteka? - U priručnoj apoteci treba da se nađe sve za bebu što i inače koristimo u kućnim uslovima. Za malu decu obavezan je antipiretik za obaranje povišene temperature, treba imati i probiotik. Bez saveta pedijatra ne bi trebalo koristiti druge lekove, antibiotici ne smeju da se uključuju samostalno. S druge strane, lokalne antiseptike u spreju za bebe, flastere, pamučne tupfere svakako treba imati na prvom letovanju. Ne smeju da se zaborave sredstva protiv komaraca, čiji ujedi tokom letovanja bebi predstavljaju veliki problem, kao i zaštitna mrežu za kolica i krevetac.

OVOG LETA AUTOMOBIL JE "IN" S malom decom svi volimo da putujemo avionom jer je to ne samo najbrži već i najsigurniji način da se stigne u izabrano mesto odmora. Silom prilika ovog leta moramo da se odreknemo letenja; virus korona je zaustavio letenje do brojnih aerodroma. Vaš najbolji izbor danas je automobil, a stolica za bebe je obavezan deo opreme. Treba da budu anatomski oblikovane, sa obaveznim sigurnosnim kaiševima. Krenite u ranim jutarnjim satima i postavite štitnike na stakla kako biste poštedeli bebu od pregrevanja. Pravite često pauze, petnaestak minuta relaksacije će pomoći i bebi i vama. Srećan put!

VARLJIVI OBLACI Direktno izlaganje suncu bebama nikako nije dozvoljeno. Međutim, trebalo bi da pripazite i kada se navuku oblaci. Ne dajte da vas zavaraju, kroz njih zraci takođe prolaze. Koža bebe je mnogo tanja od kože odraslih, smanjena joj je zaštitna funkcija, a povećana propustljivost UV zračenja (proizvodnja melanina još nije uspostavljena), pa i pod oblacima bebu treba dobro da zaštitite.

SAVET PLUS Kada je ishrana u pitanju, u velikoj ste prednosti ako vaša beba sisa. Ako ne dojite bebu, nemojte da zaboravite da ponesete na letovanje dovoljnu količinu adaptirane formule kojom se hrani. Promena formule na koju je beba navikla može da dovede do velikih problema.

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track