BOBANA JE UMRLA OD EKLAMPSIJE: Jedna je od najtežih bolesti u TRUDNOĆI, može izazvati i SMRT bebe
Foto: Privatna Arhiva

OPASNO

BOBANA JE UMRLA OD EKLAMPSIJE: Jedna je od najtežih bolesti u TRUDNOĆI, može izazvati i SMRT bebe

Život -

Bobana Momčilović Veličković, preminula je u 31. godini godini, nakon komplikacija na porođaju, jer je imala eklampsiju - jedan od najtežih poremećaja u drugom stanju.

Eklampsija se najčešće se javlja pri kraju trudnoće ili u toku porođaja, uglavnom kod prvorotkinja i obično se nadovezuje na preeklampsiju. Uz edeme, proteinuriju (protini u mokraći) i hipertenziju ( povišen krvni pritisak), praćena je i gubitkom svesti, a zatim pojavom toničnih i kloničnih ( trzajevi i ukočenost) grčeva, a može se završiti i fatalno.

foto: SSS

Uzrok nastanka

Eklampsija se češće javlja kod višeplodne trudnoće, kod dijabetičarki, kod gojaznih žena i žena koje boluju od povišenog krvnog pritiska. Uglavnom se javlja u krajevima gde se trudnice obilno i neracionalne hrane.

Pre izbijanja pravog eklamptičnog napada, od subjektivnih simptoma žena se žali na glavobolju, treperenje i svetlucanje pred očima, zujanje u ušima i opštu slabost.

Zapaža se slabije izlučivanje mokraće (oligurija), koja može ići do potpunog prestanka izlučivanja (anurija). Trudnica je otečena u licu, nogama i donjim delovima tela. Ima izrazito podaduo izgled. Krvni pritisak je veoma visok, i uporno se održava.

Pri najtežem stanju (status eclampticus) bolesnica uopšte ne dolazi svesti, već se smenjuju napad za napadom i često se završava smrću. Uzroci smrti kod eklampsije su : cirkulatorni kolaps (zastoj srčanog rada, edem pluća, šok), krvarenje u mozgu, ugušenje aspiriranim sadržajem i insuficijencija bubrega. Plod je takđe ugrožen, rađa se sa manjom telesnom težinom, ali je i smrtnost ploda pre rođenja visoka.

foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/Stetoskop, Foto: Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track