Najnovije vesti

GR, G, GH, O, S, L, V! Ova slova su najvažnije što treba da znamo o KORONI! Evo šta se krije iza njih i šta to za nas znači
Foto: Profimedia

budimo odgovorni

GR, G, GH, O, S, L, V! Ova slova su najvažnije što treba da znamo o KORONI! Evo šta se krije iza njih i šta to za nas znači

Zdravlje

"Virus se genetski malo promenio, ali ne u pogledu sklonosti i sposobnosti da izazove bolest i smrt", rekao je u septembru glavni savetnik britanske vlade Patrik Valens govoreći šta bi trebalo da se promeni zbog naglog skoka obolelih od korone.

Zna se da trenutno cvetom cirkuliše sedam sojeva korone: GR, G, GH, O, S, L, i V soj. O čemu se zapravo radi?

foto: Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta u Bolonji ranije ovog leta su proučavali genetsku strukturu virusa da bi procenili kako se on proširio i mutirao tokom putovanja preko kontinenata.

Sugerisali su da je originalna verzija virusa soj L koji se pojavio u decembru prošle godine u Vuhanu.

Prva mutacija virusa jeste soj S koji se proširio početkom ove godine, a prema njihovoj studiji od sredine januara postoje dva dominatna soja V i G.

Soj G je najrasrostranjeniji i naučnici su ustanovili da je on krajem februara mutirao u sojeve GR i GH.

O soj označava ostale sojeve na koje istraživači paze.

Zašto je važno nadgledati mutacije? Naučnici prate mutacije kako bi otkrili nekoliko važnih stvari među kojima je i njihov uticaj na antivirusne lekove kakav je remdesiv, rekao je za "Hafington post" virusolog dr Džulijen Tang sa Univerziteta u Lesteru u Engleskoj.

Važno je pripaziti i kako mutacije mogu uticati na kliničku sliku pacijenata i prenosivost bolesti, kao i na efikasnost vakcina.

Zna se trenutno da virus mutira relativno sporo, što jeste pozitivan podatak, ali i da mutira znatno sporije od gripa.

Koautor o mutacijama korone dr Federiko Đorđi rekao je da je virus SARS-CoV-2 već optimizovan na ljude pa da se zato ne razvija brzo odnosno da je postao "toliko dobar da nas zarazi" da ne mora da se trudi pa se ni ne dešavaju brze mutacije virusnog opterećanja.

Zbog sporih mutacija naučnici veruju da će vakcine biti efikasne protiv svih njegovih sojeva i da se neće u kratkom roku pojaviti nove virusne promene koje bi ugrozile njihovu delotvornost.

Vakcina protiv korone mogla da bude duže delotvorna od vakcine protiv gripa, ali je pitanje dužine trajanja imuniteta koji stvara i dalje ključno.

foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

kurir.rs

BONUS VIDEO

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...