NOVO OTKRIĆE SVETSKIH NAUČNIKA: Ovaj SIMPTOM se javlja čak i pre temperature ako ste zaraženi KORONOM
Foto: Profimedia

obratite pažnju

NOVO OTKRIĆE SVETSKIH NAUČNIKA: Ovaj SIMPTOM se javlja čak i pre temperature ako ste zaraženi KORONOM

Život -

Nova studija o korona virusu otkrila je koji simptom zaraze se javlja pre povišene temperature.

Mnoge je na ulazu u zdravstvene ustanove ili na poslu dočekalo kontrolno merenje povišene temperature. Međutim, Neni Roson, biolog i potpredsednik "Monell Chemical Senses" centra, smatra da bi umesto toga bilo bolje meriti čulo mirisa kako bi se utvrdilo koga treba slati na testiranje na koronu.

Nova studija o korona virusu pokazala je da je kod 77 procenata obolelih testiranjem uočen delomični ili potpuni gubitak čula mirisa. Od toga je 44 odsto ispitanika bilo svesno toga i bez testa.

U istraživanju se navodi da je gubitak čula mirisa jedan od najranijih simptoma, uz upalu grla, zbog čega je "korisniji od kasnijih simptoma", navela je Roson.

"To je jedan od najranijih simptoma, čak i pre povišene temperature", rekla je doktorka i dodala: "Gubitak čula mirisa sam po sebi bolje predviđa dijagnozu od povišene temperature".Može se javiti i gubitak čula ukusa, ali u manjem broju slučajeva i često je povezan sa gubitkom čula mirisa.

Roson je napomenula da gubitak čula mirisa prelazi okvire dijagnostičkih potreba - u pandemiji bi bez ovog čula moglo da ostane i do 750.000 Amerikanaca i to ima velik uticaj na njihovu sigurnost i kvalitet života.Doktorka je otkrila da ona svake večeri, već mesec dana, testirala čulo mirisa i učestvuje u studiji. Test se sastoji od tri trake od kojih dve nemaju nikakav miris, a treća sadrži poznate mirise kafe, čokolade, kokica i plina. Ispitanici moraju da odrede koja traka sadrži mirise, o kojim se mirisima radi i kojeg su intenziteta.

foto: Profimedia

Napomenula je da bi veće prodavnice mogle da uvedu ovu vrstu testiranja koje bi koštalo jedan dolar - a nakon tog testa određene osobe slale bi se na testiranje na koronu.

Test se može obavljati i kod kuće detektovanjem dobro poznatih mirisa. Doktorka je istakla da se mora imati u vidu da Parkinsonova i Alchajmerova bolest mogu da izazovu slabljenje ovog čula, kao i grip, ali ne tako često kao kovid-19. Kod oko 60 odsto obolelih od gripa vrati se u potpunosti sposobnost razlikovanja mirisa, Roson očekuje iste brojeve i kod zaraženih koronom.

Izdvojila je još jednu specifičnost povezanu sa gubitkom čula mirisa - osobe koje pate od ovog problema manje su povezani sa drugima.

"Čini se da postoji hemijska komunikacija među ljudima koja je ispod praga svesnosti", rekla je.

foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track