DOKTOR STEFANOVIĆ: Dojenje ne da je zabranjeno na klinici, već je PREPORUČLJIVO!
Foto: Profimedia

preporuke

DOKTOR STEFANOVIĆ: Dojenje ne da je zabranjeno na klinici, već je PREPORUČLJIVO!

Život -

BEOGRAD- Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS dr Aleksandar Stefanović izjavio je danas da na toj klinici dojenje ne samo da nije zabranjeno, već je preporučljivo, uz uslov da kliničko stanje majke to dozvoljava i da su obezbeđeni neophodni epidemiološki uslovi.

Stefanović je rekao da je ta klinika, kao najstarija i najveća ustanova tog tipa na našim prostorima, oduvek snažno podržavala dojenje i afirmisala ga ne samo u okviru svoje ustanove, već i u okviru čitavog regiona, kroz veliki broj različitih aktivnosti.

"Dojenje na našoj klinici ne samo da nije zabranjeno, već je i preporučljivo, uz uslov da kliničko stanje majke to dozvoljava i da su obezbeđeni neophodni epidemiološki uslovi", rekao je Stefanović.

U skladu sa tim, pojašnjava, u tom porodilišti, kao i u većini drugih, najčešće se tokom perioda neposredno posle porođaja majka opservira i podoj se uspostavlja onog momenta kad on ne ugrožava ni majku ni novorođenče.

Takođe, dodaje da se, ukoliko majka ima lakšu kliničku sliku, preporučuje dojenje, ali uz striktno poštovanje epidemioloških mera, pranje ruku i nošenje maske tokom dojenja.

"Kada je reč o preporukama o dojenju kovid pozitivnih majki, naše preporuke se zasnivaju na preporukama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", koje su bazirane na svetskim preporukama", rekao je Stefanović.

On je dodao da saznanja o kovid 19 infekciji i uticaju na trudnicu, fetus i novorođenče svi stiču tokom same epidemije, pa se i preporuke često menjaju i usaglašavaju.

"Preporuke su prilagođene zdravstvenom stanju majke i uslovima u kojima dete boravi, vodeći računa o ravnoteži između tendencije da se što pre i što efikasnije uspostavi dojenje, kao optimalan način ishrane, a da se pritom zdravstveno stanje majke i deteta ne ugrozi", rekao je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track