Najnovije vesti

NUTRICIONISTA MILKA RAIČEVIĆ: Uzmite med, pa sve ostalo, a evo koji med je najbolji za lečenje plućnih bolesti
Foto: Shutterstock

ZDRAVLJE

NUTRICIONISTA MILKA RAIČEVIĆ: Uzmite med, pa sve ostalo, a evo koji med je najbolji za lečenje plućnih bolesti

Zdravlje

Kad ga unesemo u organizam, ide direktno u krvotok, uliva nam snagu i stišava groznicu. Odličan je za decu, odrasle, iznemogle...

Mnogi od nas sećaju se jutarnjih obroka koji su, uz hleb, obavezno imali med i mleko. Vremena su se promenila, ubrzani način života često ostavlja iza nas prazne tanjire pre nego što krenemo na posao ili u školu, pa se u pauzi bacamo na nezdrave grickalice. Kao da smo zaboravili da je med neprikosnovena hrana, ali i lek.

- Meda, pogotovo danas, ne smemo da se odričemo. U doba respiratornih infekcija, svakodnevnom upotrebom ove namirnice održaćete dobro zdravlje, jer poseduje antiflamatorna, ali i antibakterijska, antimikotička, antioksidativna, antiprotozoična i antimutagena svojstva - poruka je čitaocima Lene Milke Raičević, našeg poznatog nutricioniste-dijetetičara.

foto: Privatna Arhiva

BORAC BROJ JEDAN

Očigledno moramo da ponovimo ovu životno važnu lekciju. Koja su najvažnija lekovita svojstva meda?

- Poboljšava opšte odbrambene sposobnosti organizma, obnavlja krvne elemente, jača cirkulaciju krvi i snagu srca, reguliše srčani ritam, odlično utiče na naš nervni sistem. Ujedno poboljšava varenje hrane, izlučivanje otpadnih i toksičnih materija, sprečava nadimanje, grčeve...

Dakle, deluje i protiv gojaznosti, smanjuje telesnu masu i topi masno tkivo. U doba korone to je izuzetno važno.

- Jeste, dokazano je da osobe sa slabim srcem, a posebno gojazni, gotovo po pravilu imaju teži oblik bolesti. Kod njih je SARS - Covid 19 neumoljiv!

Kad i kako treba da ga dajemo deci?

- U ishranu ga treba uvoditi postepeno, počevši od navršenih godinu dana života po 1/3 kašičice sat i po pre jela ili 2-3 sata posle obroka. Organizam dece još je nedovoljno razvijen, a svi znamo da troše mnogo energije kroz svakodnevnu igru. Dakle, med mora da bude izbor mladih mama - zahvaljujući ishrani sa medom deca brže i pravilnije rastu, a dokazano je i da se brže oporavljaju kad nastupi neka respiratorna infekcija.

A kako odrasli treba da ga uzimaju da bi efekti bili vidljivi?

- Dnevne količine meda, posebno u ovoj drastičnoj epidemiološkoj situaciji, za odrasle iznose 60-100 g. Treba da budu podeljene u 3-4 doze. Za mališane savetujem od 30 do 50 g. Koji način konzumiranja je najbolji? - Treba duže da se drži u ustima dok se ne rastopi. Zapamtite, najmanje koristi kad ga odmah progutamo i zatrpamo hladnom vodom. Može da se rastopi i u mlakoj vodi i potom popije.

ZLATNE KOMBINACIJE

Sa čim se med najbolje slaže kad hoćemo da preveniramo bolest ili da se rešimo nekog oboljenja?

- Sa limunom - u lečenju prehlada i upale grla oboje su se odavno dokazali. Limun ima antivirusna (vitamin C), a med neprikosnovena antibakterijska svojstva, jača imuni sistem i kod obolelih razređuje sluz. Za pravljenje zdravog napitka dovoljni su jedna kašika meda, sok od pola limuna i čaša mlake vode. Najbolje je da se popije ujutro, odmah po ustajanju. Još u starom Rimu kombinovali su i med i cimet.

Koliko je to korisno?

- To je takođe odlična kombinacija. Znate li da je tada cimet bio skuplji od srebra? Danas posebno kineska i ajurvedska medicina savetuju da se med i cimet uzimaju zajedno jer se bore protiv kašlja. U tzv. normalnim okolnostima, osim što jača imunitet, ova kombinacija utiče na produžavanje ljudskog veka.

Koji med je najbolje da uzimamo?

- Livadski pomaže u lečenju plućnih bolesti. Bagremov je blag, bogat vitaminom C, podiže opštu snagu organizma i opušta ga. Odlično deluje kod hroničnog kašlja i bronhitisa. U konsultaciji sa lekarom mogu da ga konzumiraju i dijabetičari. Preporučujem i med u saću: žvakanjem voštane mase saća borimo se protiv upale sluzokože svih organa za disanje, posebno protiv upale sinusa i pluća. Jedan zalogaj dnevno je sasvim dovoljan, a treba ga žvakati 15 minuta.

NEPRIKOSNOVENI MAJSTOR

Med je namirnica koja nema rok trajanja, odličan je izvor energije, pun je antioksidansa (17). Sadrži 37 mineralnih materija (aluminijum, bor, gvožđe, jod, kalcijum, silicijum, magnezijum, mangan, bakar, nikl, kalaj, olovo, sumpor, hrom, cink... ), vitamine (B1, B2, B3, B6, B12, S, N, A, K, E, folnu kiselinu), organske kiseline i aromatične materije. Nalazi se na listi supstanci Svetske zdravstvene organizacije (WHO) koje smiruju kašalj i ublažavaju iritaciju grla. Antibakterijsko delovanje meda korisno je i kod lečenja rana, bržeg zarastanja, ali i radi omekšavanja kože - eliminiše čireve za samo sedam dana. Razblažen sa vodom (do 10%) posle tretmana u trajanju od 30 dana, kod jedne trećine pacijenata otklanja svrab kože glave i perut.

ODLIČAN RECEPT

Ako ste prehlađeni ili vas je zakačila korona u blažoj formi, uzmite kašiku meda, razmutite u čaši toplog mleka ili sa sokom jednog limuna. Sve potom rastvorite u 800 ml prokuvane vode i pijte tokom dana. Najbolji je lipov med koji podstiče znojenje i pad temperature.

ZANIMLJIVA MEDOLOGIJA

- Pčele proizvode med već 150.000.000 godina

- 1 kašika meda ima 64 kalorije

- 1152 pčele putuju 180.246 km, slete na 4.500.000 cvetova (svaka pčela 156 km) kako bi nas obradovale sa 450 g meda

- 1 kg meda hranljiv je kao 50 kokošijih jaja ili 10-12 kg povrća, 6 kg pomorandži, 3 kg ribe, 2,5 kg telećeg mesa

(Piše:Branka Mitrović, Foto: Shuttershtock)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...