DR MIMA FAZLAGIĆ O ANEMIJI U TRUDNOĆI: Mama i beba traže mnogo gvožđa
Foto: Shutterstock

ZDRAVLJE

DR MIMA FAZLAGIĆ O ANEMIJI U TRUDNOĆI: Mama i beba traže mnogo gvožđa

Život -

Ako su majke malokrvne i mali ljudi se suočavaju sa manjkom ovog minerala i hemoglobina, podložniji su češćim infekcijama

Ako ste u drugom stanju, a osećate umor, slabost, stalno ste pospani, srce vam nepravilno kuca, imate kratak dah, javlja se vrtoglavica, a nekad osećate bol u grudima, ruke i noge su vam hladne i primećujete da vam je koža bleda ili čak žućkasta, verovatno ste anemični. Sve ove znake i simptome malokrvnosti prati i glavobolja, a što ih je više - glavobolja je jača. Ne treba odmah da vas hvata panika, ali svakako bi trebalo da se posavetujete s lekarom, posle analize krvi koja će pokazati koliko vam je krv „jaka", šta treba da radite. Treba da znate da žena prosečne građe ima oko 5 l krvi kada nije trudna, a da će sa odmicanjem trudnoće količina porasti na 7 - 8 l. Tada mogu da nastanu problemi: da bi organizam buduće majke proizveo potrebnu količinu hemoglobina, potrebno je mnogo više gvožđa, vitamina B12 i folata. I trudnica i beba za njima prosto vape. -Anemija nije obavezan pratilac trudnoće, ali gotovo 20 odsto budućih mama ima ovaj problem. Čak i zdrave trudnice, koje se pravilno hrane, mogu da postanu malokrvne jer bebe, posebno u drugom trimestru, naglo troše majčine rezerve gvožđa zbog brzog razvoja - objašnjava dr Mima Fazlagić, naš poznati ginekolog.

foto: Privatna Arhiva

NEOPHODNE REDOVNE KONTROLE Koji nalazi upućuju da je sve u redu? -Donja granica hemoglobina kod trudnica je 105.

Šta ako je anemija baš izražena? -To bi moglo da ima negativne posledice i za majku i za bebu s obzirom da je gvožđe važno za distribuciju kiseonika i njegov nedostatak može da utiče na rast bebe i funkcionisanje organa majke. Može doći do smanjenja nivoa plodove vode, povećava se rizik za pobačaj, prevremeni porođaj, smanjenu težinu novorođenčeta.

Ako se konstatuje pri kraju trudnoće? -U tom slučaju postoji rizik da tokom porođaja trudnica izgubi mnogo više krvi nego što bi inače, nekad toliko bude neophodna transfuzija.

Može li sve to da se spreči? -Redovnim kontrolama, koje su predviđene na šest nedelja, pad gvožđa i hemoglobina može da se otkrije na vreme i da se rezultati poprave adekvatnom terapijom.

POMAŽU I HRANA I PREPARATI Treba li trudnice da uzimaju preparate gvožđa? -Ako se iz krvne slike potvrdi da je trudnica anemična, treba utvrditi da li je, uz hemoglobin, snižen i nivo gvođža. Ako jeste, neophodno je dodavati preparate gvožđa, ali ako je malokrvna, a gvožđe u serumu normalno, nema svrhe uzimati ove preparate. Tada se daju preparati koji postojeće rezerve gvožđa treba da ugrade u hemoglobin.

Neke trudnice ne podnose ove preparate. -Tačno je, izazivaju im mučninu, najčešće u prvom trimestru. Sreća je što se to dešava na početku trudnoće, kada su i rezerve gvožđa veće, a anemija retka. Najvažnije je dodavati preparate u drugom trimestru, a tada ga već bolje podnose.

Može li se ishranom nadoknaditi ovaj mineral? -Nivo hemoglobina i gvožđa u velikoj meri može da se održi u referentim vrednostima ako se trudnice pravilno hrane. Preporučljivo je jesti crvena mesa, zeleno povrće, a gvožđa ima dosta i u semenu susama - odličan je dodatak svim jelima

OBRATITE POSEBNU PAŽNJU -Ako ste bili malokrvni pre trudnoće -Ako ste imali obilan ili neredovan ciklus pre trudnoće -Ako ste se pre trudnoće nezdravo hranili ili držali dijetu -Ako imate uzastopne trudnoće (do dve godine) -Ako nosite dve ili više beba -Ako vam je često muka praćena povraćanjem -Ako imate bolesti probavnog trakta praćene krvarenjem

(Piše Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track