NOVE TEHNOLOGIJE

POMOĆ ZA ASTMATIČARE: Razvijena APLIKACIJA preko koje će moći da KONTROLIŠU bolest (KURIR TELEVIZIJA)

Život -

Pacijenti koji boluju od astme moći će da prate svoje zdravstveno stanje putem aplikacije. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 300 hiljada astmatičara, a stručnjaci nagoveštavaju da će se taj broj zbog veće koncentracije alergena, aerozagađenja i stresa povećavati iz godine u godinu.

Kako kažu, ovakav vid tehnoloških inovacija mnogo olakšava i poboljšava život svima sa hroničnim bolestima pluća

.Zbog situacije sa kovidom19 pacijenti nisu mogli da idu na redovne kontrole. Međutim, brige su olakšane od kada astmatičari mogu sami da kontrolišu svoju bolest putem aplikacije na telefonu.

- Bolujem čitav život od astme, što znači pedesetak godina. Od kada sam obolela, pa do danas lečenje se mnogo promenilo. Sada je znatno olakšano – kaže Ivana Vračar predsednica Udruženja pacijenata “Pobedimo astmu i alergije”.

Udruženje pacijenata "Pobedimo astmu i alergije" vrši savetovanje za pacijente obolele od opstruktivnih bolesti, a jedan od vidova podrške jeste i donacija pik floumetara koji pacijentima mogu da pomognu kada osete pogoršanje stanja.

-Pik fluometar je jedna veoma zgodna spravica. On se nakači na mobilni telefon, postoji aplikacija na koju se nakači i svako jutro i svako veče važno je da se uradi ta analiza. Potrebno je da se sakupljaju podaci mesec dana kako bi aplikacija mogla da sve te parameter zapamti.

Ovaj način analize za lekare veoma značajan jer na osnovu toga mogu prepisati terapiju prema podacima koji im pacijenti šalju.

- Pacijentima koji se bore sa astmom sigurno nije lako. Mi nastojimo da sa njima budemo u komunikacij - Ivana Nikolić, pulmolog.

Pored redovnih kontrola i primene terapije, važna je i vakcinacija, ali i pridržavanje svih preporučenih mera kako bi se sve potencijalne komplikacije izbegle, kažu stručnjaci.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track