SRPSKA DOKTORKA O TOME ZAŠTO TREBA PITI MLEKO: Štiti od bolesti koja nema simptome sve dok ne bude kasno MOĆNIJE OD SUPLEMENATA
Foto: Shutterstock

Važnost vitamina D

SRPSKA DOKTORKA O TOME ZAŠTO TREBA PITI MLEKO: Štiti od bolesti koja nema simptome sve dok ne bude kasno MOĆNIJE OD SUPLEMENATA

Život -

Endokrinolog prof. dr Marina Nikolić Đurović govorila je o važnosti vitamina D za ceo organizam, ali naročito za zdravlje kostiju. Simptomi nedostatka vitamina D biće bolovi u mišićima, umor, ali dok "primetimo" da nam se prikrala i osteoporoza, već ćemo biti u riziku od najčešće komplikacije - patološkog preloma kosti.

Broj patoloških preloma sve je veći, a možemo umanjiti faktore rizika od osteoporoze ako usvojimo zdrave navike.

Osteoporoza se smatra podmuklom jer najveći broj pacijenata neće ni primetiti da nešto nije u redu, dok ne doživi povredu koja jasno ukazuje na smanjenu gustinu kostiju.

"Procenjeno je da je 2000. bilo 1,6 miliona preloma kuka, a da će 2040. taj broj iznositi 6,5 miliona godišnje. Znamo da se kod starijih 20 odsto preloma kukova, godinu dana nakon povrede, završava smrtnim ishodom, a 80 odsto ima vrstu invaliditeta, ne mogu da obavljaju svakodnevne aktivnosti. To smanjuje kvalitet života i njega, i okoline, moramo voditi računa, prestati da pušimo i pijemo alkohol, kontrolisati endokrini sistem, uzimanje lekova... Ali prvi savet bio bi fizička aktivnost, unos kalcijuma, suplementacija vitamina D3 koji pomaže resorpciju kalcijuma, i vitamin K2 koji omogućava da se kalcijum ugradi u kosti", rekla je prof. dr Marina Nikolić Đurović za Prva TV.

Da li osteoporoza više pogađa žene?

"Svaka druga ženska i svaka peta muška ima osteoporozu, a čak svaka treća žena preko 50 godina zadobije patološki prelom. Kod žena, tada se ulazi u menopauzu, manji je nivo estrogena koji štiti kosti, smanjuju se gustina i čvrstina kostiju i rizik od preloma je veći. Ali uz adekvatan unos kalcijuma preko hrane, i vitamine D3 i K2, smanjuju taj rizik", rekla je ona.

Hrana bogata kalcijumom obuhvata mleko i mlečne proizvode kao što su jogurt i sirevi, zeleno lisnato povrće kao i ribe kojima se jedu i kosti, kao što su sardine i druge.

Online kupovina, Hangar, Springwell, Artritis, Zglobovi, Bol, Otok, Hrskavica, Kosti
foto: Profimedia

kurir.rs

BONUS VIDEO

01:36

KAKO NASTAJE VRHUNSKI KAJMAK: Tajni recept koji se vekovima prenosi sa kolena na koleno (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track