KURIR TELEVIZIJA

TRUDNOĆA U VREME KORONE: Bebe se rađaju sa antitelima, a struičnjak OTKRIO da li majke smeju da DOJE decu ukoliko su zaražene

Život -

Javnost je ovih dana bila potresena smrću porodilja zbog korone. Iako ni jedna osoba, ma kojoj grupi pripadala nije imuna na ovaj virus, ipak najveću brigu trenutno imaju trudnice, jer upravo od njihovog zdravlja i stanja zavisi još jedan život - beba u njihovom stomaku.

Tokom epidemije ustanovljeno je da trudnice obolele od kovida 19, mogu da imaju dosta težu kliničku sliku u odnosu na druge pacijente. Češće dobijaju terapije kiseonikom, a dešavalo se i da završe na respiratoru. Međutim ima i trudnica koje su imale lakše simptome.

trudnoća, pandemija, trudnoća u vreme korone, trudnoća u vreme pandemije, kovid 19
foto: Kurir televizija

- Koronu sam dobila u decembru prošle godine na samom početku trudnoće. Od simptoma sam imala blagu tempraturu, malaksalost i zgrušavanje krvi, ali je sve prošlo bez posledica i sve analize su pokazale da je sa bebom sve u redu - kaže Jasna Božić, novinarka.

Ono što je intrigiralo nauku prema rečima medicinskih radnika jeste dokazana činjenica da virus može da se prenese na bebu dok je još u stomaku, ali I prilikom porodjaja pa čak I posle.

- Zabeleženo je da se rodilo nekoliko beba sa antitelima, što znači da je virus tokom trudnoće prošao placentnu barijeru i zarazio još fetus koji je u materici. Takođe smo neposredno posle porođaja sretali sa pozitivnim novorođenčadima - navodi doktor Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

trudnoća, pandemija, trudnoća u vreme korone, trudnoća u vreme pandemije, kovid 19
foto: Kurir televizija

Srećom, ovi slučajevi su retki, ali ono što najviše brine porodilje koje su pozitivne na koronu je to da li smeju da doje decu.

-Dojenje je preporučljivo, čak i ukoliko je kovid pozitivna mama, osim naravno ukoliko nema neke teške simptome, ali uz sve mere koje su neophodne - maska, dezinfekcija, pranje ruku - navodi doktor Aleksandar.

Prema misljenju svetske zdrastvene organizacije vakcinacija je preporučena trudnicama, čak i onim koje spadaju u rizične faktore: gojaznost, hipertenziju, povišen šećer ili su starije životne dobi.

Kurir.rs

Bonus video:

02:04

TRUDNOĆA U DOBA KORONE: Ginekolog objasnio kako virus UTIČE na trudnice (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track