KINEZI ZNAJU DA IZRAČUNAJU BIOLOŠKI SAT! Evo kako sami da otkrijete koji vam organ NE RADI kako treba!
Foto: Profimedia

12 merdijana

KINEZI ZNAJU DA IZRAČUNAJU BIOLOŠKI SAT! Evo kako sami da otkrijete koji vam organ NE RADI kako treba!

Život -

Meridijani su kanali, poput krvnih sudova, kojima prolazi životna energija i pri tom utiče na pravilan rad čitavog tela i razmenu čestica u njemu. Glavnih meridijana ima 12 i svaki pripada pojedinom organu prema kojem nosi ime i koji određuje njegove funkcije. To su meridijan pluća, debelog creva, želuca, slezene, srca, tankog creva, mokraćnog mehura, bubrega, osrčja, trostrukog grijača, žučnog mjehura i jetre.

Prema teoriji yin/yang, meridijani se dele u 6 parova – 6 yin i 6 yang meridijana.

Yin meridijani obuhvataju pune organe koji vrše funkcije prikupljanja, čuvanja i prerade hrane i energije u organizmu: pluća, slezena, srce, bubrezi, srčani deo i jetra.

U yang meridijane spadaju šuplji organi čija je funkcija razmena, izlučivanje: debelo crevo, želudac, tanko crevo, mokraćna bešika, trostruki grejač i žučna kesa

Po pravilima kineske medicine i po zakonu ritma, svaki meridijan koji odgovara određenim organima i telesnim funkcijama, u ciklusu od 24 sata radi “punim snagom” i to 2 sata, dok 12 sati kasnije, takođe za vreme od 2 sata – se odmara odnosno ima najniži stepen aktivnosti.

Doktor u kineskoj medicini će prvo pitati pacijenta u koje doba dana se pojavljuju simptomi neke bolesti ili poremećaja u telu. Po tome će znati u kojem delu tijela je problem, odnosno energija cirkuliše otežano ili gde je previše energije, što takođe nije dobro.

Nije loše pratiti biološki sat i zapisivati u koje doba dana se pojavljuju tegobe, poput umora, bolova i slično. Takođe, dobro je zabeležiti i vreme u kojem imate najviše energije i kada se budite tokom noći - i to ukazuje na problem s određenim delom tela.

Vreme maksimalne funkcije

Od 1 do 3 sati JETRA: (detoksifikacija, mišići i oči) Od 3 do 5 sati PLUĆA (koža) Od 5 do 7 sati DEBELO CREVO (asimilacija, eliminacija, koža) Od 7 do 9 sati ŽELUDAC (limfa, hrana i probava) Od 9 do 11 sati SLEZINA, GUŠTERAČA (limfa, hrana i probava) Od 11 do 13 sati SRCE (arterije, cirkulacija krvi) Od 13 do 15 sati TANKO CREVO (probava, asimilacija, arterije) Od 15 do 17 sati MEHUR (kosti, zubi, eliminacija, čišćenje) Od 17 do 19 sati BUBREZI (kosti, zubi, uši, filtracija, eliminacija) Od 19 do 21 sati SRČANI OMOTAČ (stezanje krvnih žila) Od 21 do 23 sat TROSTRUKI GREJAČ (termoregulacija) Od 23 do 1 sat ŽUČ (probava, mišići, oči)

Vreme minimalne funkcije ili odmora

Od 1 do 3 sata TANKO CREVO (probava, asimilacija, arterije) Od 3 do 5 sati MEHUR (kosti, zubi, eliminacija, čišćenje) Od 5 do 7 sati BUBREZI (kosti, zubi, uši, filtracija, eliminacija) Od 7 do 9 sati SRČANI OMOTAČ (stezanje krvnih žila) Od 9 do 11 sati TROSTRUKI GREJAČ (termoregulacija) Od 11 do 13 sati ŽUČ (probava, mišići, oči) Od 13 do 15 sati JETRA (detoksifikacija, mišići, oči) Od 15 do 17 sati PLUĆA (koža) Od 17 do 19 sati DEBELO CREVO (asimilacija, eliminacija, koža) Od 19 do 21 sati ŽELUDAC (limfa, hrana, probava) Od 21 do 23 sata SLEZINA, GUŠTERAČA (limfa, hrana, probava) Od 23 do 1 sat SRCE (arterije, cirkulacija krvi)

Kada je jedan organ na svom vrhuncu energije, onaj na suprotnoj strani biološkog sata (12 sati razlike) nalazi se na najnižem energetskom nivou.

Na primer, između jedan i tri sata jetra dostiže svoj vrhunac, a tanko crevo je na najnižem nivou energije.

Zato, ako jedemo kasno noću, hrana se ne apsorbuje dobro u tankom crevu, znači, treba izbegavati neke aktivnosti u vreme kad je energija organa uključenog u tu aktivnost najniža.

Ako postoje bolesti viška energije koji opterećuju dotični organski sistem, oni u to vreme pokazuju najjače simptome i to je vreme pogodno da se uzimaju sredstva za smanjenje suvišne energije. Ako naprotiv organi u to maksimalno vreme pokazuju slabost treba ih jačati.

Jetra, Telo
foto: Profimedia

kurir.rs/atma

Bonus video:

02:50

BOLEST KOJA SVE VIŠE UZIMA MAHA: Nismo ni svesni kada nas obuzme, a OZBILJNO utiče na naš život

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track