Putnička dijareja - kako je uspešno sprečiti
Foto: Shutterstock

Stručnjaci savetuju

Putnička dijareja - kako je uspešno sprečiti

Život -

Nedelje pomnog planiranja, brižljiv izbor najsunčanijeg mesta s najplavljim morem, a mi, konačno spremni, odlučujemo da će jedine obaveze koje imamo biti so na koži, miris borovine i hedonizam. Ipak, odmor nam se umesto zamišljenog scenarija pretvara u suprotnost. Umesto talasa i peska, ostajemo zarobljeni u sobi, sa periodičnim trčanjem do toaleta. Da, pogodili ste. U pitanju su najčešći simptomi omražene kraljice pokvarenih planova – putničke dijareje.

Nažalost, neumoljiva statistika nas upozorava da vrlo lako možemo postati jedan od „srećnih“ dobitnika, budući da je pojava ovog poremećaja izrazito česta i pogađa čak do 50% turista. Zbog toga smo odlučili da porazgovaramo sa magistrom farmacije, dr sc. Nevenom Ivanović, docentom na Katedri za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, koja će nam pomoći da razumemo uzroke, simptome i načine na koje možemo da sprečimo pojavu dijareje na putovanjima.

dr sc. Nevena Ivanović
dr sc. Nevena Ivanovićfoto: Promo

Zbog čega smo podložniji pojavi dijareje na putovanjima?

Putnička dijareja je najpredvidljivija bolest povezana sa putovanjem. Karakterišu je učestale tečne stolice praćene mučninom, povraćanjem, grčevima u stomaku, groznicom, ali nekad i pojavom krvi u stolici. Ove tegobe su uzrokovane konzumiranjem hrane i vode kontaminirane bakterijama i virusima, a pre svega bakterijom Escherichia coli. Tegobe se obično javljaju prvih par dana, traju do četiri dana, mada mogu trajati i znatno duže. Praksa je pokazala da čak i uz pridržavanje najvažnijih higijenskih mera, kao i uz doslednu primenu jednostavnih saveta tipa: „skuvati, ispeći, oljuštiti ili zaboraviti“, nećemo u potpunosti sprečiti pojavu putničkih dijareja, iako se smatra da upravo loša higijenska praksa u lokalnim restoranima možda i najviše doprinosi riziku od pojave putničke dijareje.

enterbiotik
foto: Promo

Šta možemo da uradimo ako nas iznenadi putnička dijareja i da li možemo da je izbegnemo?

U slučaju putničke dijareje važna je nadoknada izgubljene tečnosti. Potrebno je da se tečnost (voda, blagi čajevi ili pirinčana voda) unosi često i u malim količinama. Što se tiče ishrane, važno je naglasiti da nisu potrebne restriktivne dijete i da je važno nastaviti sa uravnoteženom ishranom odmah nakon rešavanja problema dehidratacije. Svakako, treba izbegavati namirnice koje dodatno mogu iritirati želudac ili pojačati stomačne tegobe, a to su: pržena i masna hrana, mesne prerađevine, mahunarke, mleko, sladoled i dr.

Na sreću, postoji način da se nastanak putničke dijareje spreči primenom odgovarajućih probiotskih preparata. Jedna od najefikasnijih je probiotska kvasnica Saccharomyces boulardii, koja prema preporukama Svetske gastroeneterološke organizacije i postojećim Smernicama za farmaceute za pravilnu primenu probiotika ima najviši nivo preporuke u sprečavanju dijareje na putovanjima. Kombinacija S. boulardii i dobrih bakterija Lactobacillus može dodatno doprineti uspostavljanju ravnoteže u našoj crevnoj mikrobioti i učiniti je manje podložnom za naseljavanje loših (patogenih) bakterija, a samim tim i nastanak putničke dijareje. Preporučuje se da se počne sa primenom adekvatnog probiotskog preparata pet do sedam dana pred put i nastavi sa korišćenjem tokom trajanja putovanja.

Kako da izaberemo adekvatan probiotski preparat?

Prvo je važno naglasiti da su probiotici živi mikroorganizmi koji, kada se primene u adekvatnoj količini, ispoljavaju povoljan efekat na zdravlje. To praktično znači: da bi probiotici bili efikasni, moraju u dovoljnom broju stići na mesto delovanja. Na stabilnost probiotskog preparata, a samim tim i na njegovu efikasnost utiče više faktora, a glavni su: toplota, svetlost, vlaga i, pre svega, prisustvo kiseonika. Pakovanje, odnosno ambalaža ima najvažniju ulogu u očuvanju stabilnosti preparata. Najbolji način da se stabilnost postigne, a time obezbedi efikasnost proizvoda tokom predviđenog roka upotrebe, jeste korišćenje posebnog aTECH pakovanja koje je dodatna zaštita probiotskog preparata od kiseonika, svetlosti i vlage. Specijalna kesica punjena inertnim gasom štiti probiotski preparat od nepovoljnih uticaja spoljašnje sredine i garantuje da će preparat imati željeni efekat do isteka roka trajanja.

I na kraju, kako biste sprečili neprijatnosti na putovanju, važno je izabrati:

  1. Dokazano efikasnu probiotsku kulturu u prevenciji putničke dijareje - S. boulardii u kombinaciji sa probiotskim bakterijama roda Lactobacillus plantarum
  2. aTECH pakovanje koje garantuje dodatnu stabilnost i kvalitet preparata

Dakle, pravilan izbor probiotskog preparate biće naš najveći saveznik u borbi za letovanje kakvo zaslužujemo. Zato se pripremite na vreme.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track