AKO VAM SE PRSTI NE SMEŽURAJU U VODI IMATE PROBLEM: Postoji važan razlog što koža NABUBRI, a sve je kriva EVOLUCIJA
Foto: Profimedia

Obratite pažnju

AKO VAM SE PRSTI NE SMEŽURAJU U VODI IMATE PROBLEM: Postoji važan razlog što koža NABUBRI, a sve je kriva EVOLUCIJA

Život -

Decenijama su naučnici bili uvereni da se prsti na rukama i nogama u vodi smežuraju zato što spoljni sloj kože upije vodu i nabubri, ali nije tako.

Naime, površinski sloj kože čvrsto je vezan za sloj ispod i ne može tako lako da se širi. Naučnici još 1935. godine su primetili da se prsti na nogama i rukama neće smežurati bez obzira koliko dugo stoje u vodi ako im je određeni živac oštećen.

ruka, smežurana ruka
foto: Profimedia

Tada su došli do zaključka da se to događa zbog reakcije vegetativnog nervnog sistema u telu koji je zadužen i za otkucaje srca i disanje.

Neurolozi su sad skloni uverenju da iza svega je evolucijska pozadina, odnosno prsti se smežuraju jer tako bolje i lakše prijanjaju uz mokru površinu - lakše uhvate ribu, stabilniji su na vlažnim površinama...

U 2013. godini sproveli su niz istraživanja na ovu temu. U jednom istraživanju zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suve predmete u dva slučaja - ako su im prsti naborani od vode i ako su suvi. Sa naboranim prstima bili su mnogo brži u sakupljanju mokrih predmeta.

Uporedili su to sa gumama na automobilu. Ako su dovoljno duboke šare, guma će dobro prianjati uz površinu. Svi znamo kakav je slučaj sa ozloglašenim 'ćelavim gumama'. Jednako je i sa prstima. Ako imaju dublje šare, voda će proći kroz njih i bolje će prianjati mokroj površini. Zaključak naučnika je taj da prsti u vodi ne nabubre već se smanje zbog krvnih sudova koje se u njima stežu pa se koža zbog toga smežura.

ruka, smežurana ruka
foto: Profimedia

kurir.rs/Brightside

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track