PIJTE VODU I ZAČINITE JELA: Jednostavne stvari koje možete učiniti za POBOLJŠANJE probave
Foto: profimedia

prosto

PIJTE VODU I ZAČINITE JELA: Jednostavne stvari koje možete učiniti za POBOLJŠANJE probave

Život -

Ne postoji brzo rešenje za optimalno zdravlje creva. Možete uzimati neke dodatke u ishrani, ali će proći i do nekoliko meseci dok konačno počnete osećati neku razliku.

No zato postoje neke druge, vrlo jednostavne stvari koje vredi raditi često i redovno radi dobrog zdravlja i probave piše britanski Metro.

stomak, žena, creva, bol
foto: Shutterstock

Povezanost creva i mozga je stvarna pa vredi jednako voditi računa o svom fizičkom, ali i emocionalnom stanju. Miguel Mateas, nutricionista i klinički neuronaučnik otkrio je šta možete učiniti kako bi poboljšali zdravlje creva.

Baštovanstvo, iako se često smatra svesnom aktivnošću, zapravo može pomoći i vašim crevima.

- Mikrobi u našem okruženju utiču na one u našim crevima. Najbogatiji izvor bakterija je tlo, zbog čega kontakt sa njim može pomoći u raznolikosti crevnih bakterija. Idealne aktivnosti su vrtlarstvo (baštovanstvo), lončarstvo ili uzgoj vlastitog povrća, čak i ako je to samo nekoliko teglica na vašem balkonu - kaže Miguel.

paradajz, bašta, devojčica
foto: Profimedia

- Većina voća i povrća jarkih boja dostupna je krajem leta, pa zašto to ne biste maksimalno iskoristili i nahranili creva šarenilom svaki dan? Ciljajte na dva nova komada voća svaki dan bez ponavljanja nedelju dana. To će vam creva učiniti zdravijima i imaćete veću raznolikosti crevnih bakterija - tvrdi Miguel.

Dokazano je da eterična ulja ublažavaju osećaj teskobe i pomažu u koncentraciji. Anksioznost je važno ukrotiti kada je u pitanju zdravlje creva, jer ona može uticati na način rada crevnih bakterija.

- Anksioznost ima snažan učinak na creva, a na kraju i na probavu. Može i ubrzati i usporiti pokrete creva. Snažan aromatičan miris eteričnog ulja limuna pomaže u podsticanju koncentracije, a takođe pomaže i u smirivanju uma kada se osećate teskobno ili ste pod stresom - dodaje Miguel.

Etericno Ulje
foto: Profimedia

Uz dobro jelo, začini takođe imaju pozitivan uticaj na probavu.

- Jeste li znali da su začini poput kurkume, đumbira i crnog bibera odlični za probavu i da mogu poboljšati apsorpciju hranjivih stvari? I ne samo to, biljke poput bosiljka, korijandera, ruzmarina ili kadulje pomažu u sprečavanju pojave infekcija u crevima. Zato u svoju zdravu ishranu svakako uključite kulinarsko bilje i začine - savetuje.

Zbog povezanosti creva i uma, oboje mogu uticati jedno na drugo, a zdravlje u jednom području važno je za očuvanje zdravlja drugog.

- Creva i mozak neprestano međusobno komuniciraju. Kao što ono što jedete utiče na vaše raspoloženje, tako i vaše misli utiču na vaša creva. Pokazalo se da svakodnevna meditacija svesnosti od nekoliko minuta reguliše odgovor na stres, što pomaže u smanjenju upala u celom telu i održavanju zdravlja creva, što je jako bitno za dugotrajno mentalno blagostanje - kaže Miguel.

bosiljak
foto: Profimedia

Iako vam je možda dosadilo slušati ovaj savet, održavanje hidratacije je zaista jako važno. Ako vam je potrebna dodatna motivacija da popijete više vode, Miguel kaže kako je crevo obavijeno tankim slojem sluznice. Tu se nalaze mnoge korisne bakterije koji će vam pomoći da ostanete zdravi i srećni kroz duži period.

- Kao samo jedan primer, čak i neznatna dehidracija ima veliki uticaj na ovaj sloj jer se gubi gipkost i sposobnost da se hrane crevne bakterije koje regulišu apetit i metabolizam te pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi. Voda, biljni čaj i hladne biljne infuzije, poput grančice ružmarina ili sveže mente u hladnoj vodi, idealni su načini da održavate creva hidriranima, a crevne bakterije nahranjenima - zaključuje Miguel.

voda
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

03:06

DECA NE TREBA DA BUDU RAZLOG DA SE OSTANE U BRAKU! Psihoterapeut Biljana Ćuflaić objasnila šta je NAJVAŽNIJE za opstanak braka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track