AKO IMATE NIZAK PRITISAK, POMOZITE SEBI: Pazite kakvom vodom se tuširate, a ovo bi trebalo da izbacite iz svog ŽIVOTA!
Foto: Profimedia

pripazite

AKO IMATE NIZAK PRITISAK, POMOZITE SEBI: Pazite kakvom vodom se tuširate, a ovo bi trebalo da izbacite iz svog ŽIVOTA!

Život -

Povišen krvni pritisak može da bude veoma opasan i neprijatan, ali i nizak isto tako možda ne škodi ali umanjuje kvalitet života.

Online kupovina, Hangar, BioTeo, Steva Marić, Komplet za srce, Angina pektoris, Srčani udar, Pritisak, Krvni sudovi
foto: Profimedia

Od njega se ne umire, ali može bitno da naruši kvalitet života. Često ste umorni i iscrpljeni? Nedostaje vam energije i pospani ste? Kad naglo ustanete osećate vrtoglavicu? Slabi ste i muti vam se vid? Imate povremenu nesvesticu? Teško dišete i teško se krećete? Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja, verovatno vas muči nizak krvni pritisak, odnosno stanje koje se u medicini naziva hipotenzija.

Ovo su prirodni načini kojima možete pomoći sebi.

Promena temperature vode za vreme tuširanja

Tuširanje pomaže u mnogim situacijama. Ovaj put dok se tuširate pravite naizmenične promene vode, toplo-hladno i na kraju, tuširanje završite hladnom vodom. Ovaj se metod pokazao kao uspešan.

Ako imate nizak pritisak, morate biti oprezni kada se kupate ili tuširate jer će temperatura vode izazvati lančanu reakciju u organizmu.

Ako volite toplu vodu, koja kupatilo napuni mirisnom parom, to čisti disajne puteve ali može da napravi problem onima koji imaju nizak pritisak.

"Para od tuširanja može izazvati vrtoglavicu ili nesvesticu, jer telo pokušava da reguliše visoku temperaturu tako što krv šalje bliže površini kože da se rashladi pre nego što je vraća ka centru tela", objašnjava farmaceut Abas Kanani.

tuširanje, tuš, kupanje
foto: Profimedia

"U ovom procesu, arterije se šire više nego obično zbog čega pritisak dodatno pada, pa ako često imate vrtoglavicu pod tušem, to može biti signal da vam je pritisak već nizak" rekao je Abas.

Masaža kože u smeru srca

Masaža kože na ektremitetima i telu suvom krpom u smeru srca se pokazalo da može pomoći u korigovanju hipotenzije, odnosno da se poveća dotok krvi do srca. Isto tako, akutnom pogoršanju hipotenzije, potrebno je da se legne i da se podignu noge, kako bi se stanje brže poboljšalo.

Alkohol izbacite

Alkohol podstiče diurezu, odnosno izbacivanje vode iz organizma i usporava rad srca i pogoršava centar za ravnotežu, pa zbog toga se alkohol ne preporučuje osobama koje pate od niskog pritiska.

Tečnost je najvažnija

Često osobe koje pate od niskog pritiska ne unose dovoljne količine tečnosti u organizam, a to je kobna greška. Dakle, prva i osnova stvar koju treba da uradite je da uzimate dovoljne količine tečnosti.

voda
foto: Profimedia

Prirodni lekovi

Ruzmarin: čaj od ruzmarina je verovatno najpoznatiji prirodni lek za podizanje niskog krvnog pritiska.

Cvekla: Jedna čaša svežeg soka od cvekle dnevno, za nedelju dana može bitno umanjiti simptome niskog pritiska.

Glog: Veoma korisna biljka za regulaciju krvnog pritiska, (kako hipotenzije tako i hipertenzije).

- Kafa: Podiže krvni pritisak pa u toku dana slobodno popijte jednu šoljicu ovog popularnog napitka, ukoliko vam ne smeta kofein.

- So: Jedite nešto slaniju hranu jer so vezuje vodu u organizmu.

- Vitamin C, vitamini B grupe i proteini: Blagotvorno deluju u prevenciji i lečenju niskog krvnog pritiska.

odmor, plaža, vitamin, obrok, sunce
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:43

KOSTADIN TERZIĆ NAPRAVIO GALA SVADBU, A ONDA JE MLADA BACILA BIDERMAJER: Uhvatila ga je ONA i odmah se pohvalila da je SLEDEĆA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track