Elektronske cigarete, motanje i zagrevanje duvana – ovo su ČETIRI osnovne razlike
Foto: Pixabay

Elektronske cigarete, motanje i zagrevanje duvana – ovo su ČETIRI osnovne razlike

Život -

Patrone koje ne sagorevaju duvan, elektronske cigarete, zagrevanje ili motanje – čuli smo za razne načine konzumiranja duvana i nikotinskih proizvoda i među njima postoji jedna zajednička stvar – nijedan od ovih proizvoda nije bez rizika.

Sve ostalo su bitne razlike između elektronskih cigareta i uređaja za zagrevanje duvana, ali je upravo smanjenje rizika razlog zašto su inovacije neophodne i u ovoj oblasti, naročito ako imamo u vidu da više od milijardu ljudi u svetu puši i da je cigareta, zbog sagorevanja i stvaranja duvanskog dima, veoma štetna ne samo za pušača već i za njegovu okolinu.

Najbolje rešenje je ostaviti sve duvanske i nikotinske proizvode. Ili bar umanjiti štetu.

E-cigareta i uređaji za zagrevanje nisu isto

Uređaji za zagrevanje duvana zagrevaju patrone pravog duvana do određene temperature i koriste elektronski sistem kontrole zagrevanja. Prilikom konzumiranja ispuštaju aerosol a ne duvanski dim, koji se eliminiše tako što ne dolazi do sagorevanja. Nasuprot tome, e-cigarete se pune nikotinskom tečnošću i ispuštaju paru kada se koriste.

e cigare
foto: HNBs

Uređaji za zagrevanje duvana i e-cigareta (ne)sadrže nikotin

Proizvodi na bazi duvana i većina e-cigareta sadrže nikotin, mada su neke tečnosti za e-cigarete i bez nikotina. Nikotin je supstanca koja se prirodno nalazi u biljci duvana i nije bez rizika jer izaziva zavisnost, ali je utvrđeno i da ovaj sastojak nije primarni uzročnik bolesti izazvanih pušenjem, već je to zapravo duvanski dim, koji nastaje sagorevanjem običnih cigareta, kako je nauka dokazala.

Da li se nikotin dodaje proizvodima na bazi duvana i e-cigaretama?

Za razliku od proizvoda koji zagrevaju duvan gde se nikotin prirodno oslobađa iz biljke, kod elektronskih cigareta nikotin se dodaje e-tečnosti koja se koristi u proizvodu.

Da li su proizvodi na bazi duvana i e-cigarete bez dima?

Pošto nema sagorevanja kao kod tradicionalnih cigareta, ni proizvodi na bazi duvana niti e-cigarete ne proizvode duvanski dim i pepeo. Oni umesto toga koriste sisteme za zagrevanje koji proizvode aerosol. Iako alternative bez duvanskog dima nisu bez rizika, poznato je da većina štetnih materija u dimu cigarete potiče od sagorevanja duvana. Taj dim sadrži na desetine štetnih i potencijalno štetnih sastojaka. Kada se sagorevanje eliminiše, nivo mnogih od ovih hemijskih materija može značajno da se smanji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track