HLADAN TUŠ UJUTRU: Da li je to loša navika ili baš tako treba da započnete dan?
Foto: Profimedia

zanimljivo

HLADAN TUŠ UJUTRU: Da li je to loša navika ili baš tako treba da započnete dan?

Život -

Hladan tuš ujutro postaje sve popularnija navika. Istraživanje iz Holandije pokazalo je da oni su koji su ujutro praktikovali hladan tuš bili manje na bolovanju od onih koji su uživali u toplom tušu.

tuširanje, muškarac, tuš, voda, kupanje
foto: Profimedia

Naime, u istraživanju je učestvovalo preko 3000 ljudi. Bili su podeljeni u četiri grupe. Dobili su zadatak da se svaki dan tuširaju toplom vodom, ali jedna grupa je zamoljena da 30 sekundi pre kraja uključi hladnu vodu, druga 60, a treća 90 sekundi. Četvrta grupa uživala je samo u toplom tušu.

Učesnici su zamoljeni da primenjuju ovaj protokol mesec dana. Nakon tromesečnog razdoblja praćenja, otkrili su da su grupe sa hladnim tušem imale 29% manje prijavljenih bolovanja sa posla. Zanimljivo je da trajanje hladnog tuša nije imalo nikakav učinak.

žena, tuširanje
foto: Profimedia

Iako nije jasan razlog ovakvih rezultate, neka istraživanja sugerišu da bi hladan tuš mogao da ima veze sa jačanjem imunog sistema.

Studija iz Češke pokazala je da su atletski građeni mladići koji su tri puta nedeljno uranjali telo u hladnu vodu tokom šest nedelja, ojačali imunološki sistem. Ipak, kako bi se to dokazalo potrebna su duža istraživanja.

Takođe se pokazalo da uranjanje u hladnu vodu ili hladan tuš poboljšavaju cirkulaciju kao i mentalno zdravlje. Ipak, pre nego se odlučite da pred kraj tuširanja uključite hladnu vodu, treba da znate i da hladan tuš nosi i neke rizike. Budući da iznenadni mlaz hladne vode šokira telo, može biti opasan za ljude sa srčanim oboljenjima, piše "Metro".

tuširanje, muškarac, tuš, voda, kupanje
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./24sata.hr

Bonus video:

02:56

NE ZNAM ŠTA ĆE DA NAUČE STUDENTE,ONI SU VEĆ DOBRO OBAVEŠTENIPitali smo BEOGRAĐANE šta misle o SEKSOLOGIJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track