TROMBOZA SE TEŠKO OTKRIVA SAMO KLASIČNIM PREGLEDOM: Doktor Babić otkriva šta govori povišen D-dimer
Foto: Shutterstock

INTERVJU ZA MAGAzIN LENU

TROMBOZA SE TEŠKO OTKRIVA SAMO KLASIČNIM PREGLEDOM: Doktor Babić otkriva šta govori povišen D-dimer

Život -

Ako osećate bol u nozi, imate otok, ali i otežano dišete, steže vas u grudima i srce vam ubrzano radi - odmah se obratite lekaru. Brzo, jednostavno i precizno testiranje na koje će vas uputiti olakšaće pravilnu dijagnostiku i lečenje

Lenin lekar Ass. dr sc. med Srđan Babić, specijalista opšte hirurgije, supspecijalista vaskularne hirurgije u IKVB "Dedinje", asistent na Katedri za hirurgiju sa anestezijom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

dr Srđan Babić
foto: Privatna Arhiva

Pacijentima se posle preležane korone savetuje da urade ultrazvuk srca i krvnih sudova, površnih i dubokih vena, kao i ultrazvuk arterija, jer nekima od njih preti naknadno formiranje opasnih krvnih ugrušaka. Ne bi bilo loše ni da oni koji su izbegli ovu pošast obave pregled koji uključuje detaljnu analizu krvi i određivanje D-dimera.

Ako vas bole noge, ako otiču, ali i ako otežano dišete, steže vas u grudima ili vam srce ubrzano radi - odmah se obratite lekaru. Brzo, jednostavno i precizno testiranje na koje će vas uputiti olakšaće pravilnu dijagnostiku i lečenje. Postojanje akutne tromboze isključiće normalne vrednosti D-dimera, dok povišene zahtevaju dalja ispitivanja jer uzroci mogu da budu različiti. Ali dok lekar tačno ne utvrdi šta je u pitanju, ako ste se odlučili za pregled, nemojte na svoju ruku da pijete lekove, posebno ne one koji sprečavaju zgrušavanje krvi! - Lekovi za razređivanje krvi se preporučuju jedino određenim grupama pacijenata, kod ostalih mogu da dovedu do problema. Zato niko ne bi trebalo da poseže samoinicijativno za njima jer povišene vrednosti D-dimera ne ukazuju samo na trombozu i to nije samo posledica korone - poruka je čitaocima Lene našeg istaknutog vaskularnog hirurga dr Srđana Babića. Uzrok mogu da budu i razna fiziološka stanja, posebno ako su u pitanju godine, fizički napor, trudnoća, ako žena uzima oralna kontraceptivna sredstva, kod postojanja tumora koji je u progresiji...

ŠTA SU D-DIMERI - U procesu zgrušavanja krvi kao završni proizvod javlja se fibrin, a pri njegovoj razgradnji oslobađaju se sastojci ugruška koji se nazivaju D-dimeri. Povećano prisustvo ovih malih proteinskih fragmenta koji nastaju kada se tromb rastvara u telu ukazuje na problem.

Da li svako od nas treba da zna vrednosti D-dimera?

- Ne treba, ali postoje stanja kad je to neophodno. Lekar će da proceni da li je njegova vrednost patološka ili ne, eventualno preduzme dalju dijagnostiku i terapiju.

Kad lekar reaguje i određuje terapiju?

- Test je od izuzetne dijagnostičke važnosti za otkrivanje DIK (diseminovane intravaskularne koagulopatije), odnosno formiranja mnogobrojnih ugrušaka u svim organima i akutne vaskularne bolesti, uključujući plućnu emboliju i duboku vensku trombozu. Brzo određivanje vrednosti D-dimera u tom slučaju omogućava da se još u ambulanti ili u hitnoj pomoći otkloni ili potvrdi sumnja na ovo opasno stanje.

Koliko je značajan za srčane bolesnike?

- Ako je povećanje D-dimera uzrokovano akutnim infarktom miokarda ili šlogom, ili ako lekar zaključi da je pacijent u povećanom riziku od ovih oboljenja koja u Srbiji svakodnevno odnose brojne živote, preporučiće pacijentu da svakodnevno uzima acetilsalicilnu kiselinu u dozi od 75 do 100 mg.

Krv, Krva grupa
foto: Profimedia

NIJE SAMO KORONA KRIVA

Koja još stanja dižu u visine ovaj značajan parametar u krvi?

- Biće povišen ako se neko opeče, dobro ugruva, ako je pacijent imao veći hirurški zahvat, ako nastupi sepsa...

Koliko su u trudnoći povišene vrednosti D-dimera normalne?

- Mogu da budu normalne, ali mogu i da ukazuju na dva ozbiljna medicinska stanja: trombozu u površnom ili dubokom venskom sistemu. To su neki od razloga što trudnice moraju da idu na redovne kontrole. Inače, u prvom trimestru D-dimer se povećava se za oko 1,5 puta u poređenju sa nivoom pre začeća. U drugom trimestru nivo raste dva puta, a u trećem vrednosti D-dimera se utrostručuju.

Zašto dolazi do problema?

- Hormonska neravnoteža i pritisak materice na vene male karlice sa posledičnim povećanjem pritiska u venama nogu su neki od razloga koji dovode do nastanka proširenih vena u trudnoći. To povećava rizik za nastanak tromboze i venskog tromboembolizma, a ovom stanju doprinose i smanjeno kretanje tokom trudnoće, blizanačka trudnoća i povećenje telesne težine.

Kako onda problem može da se utvrdi?

- UZ pregledom i redovnim merenjem D-dimera, posebno ako je trudnica imala prethodne epizode tromboze ili ima familijarnu predispoziciju, ako je starija od 35 godina, ima BMI veći od 30, blizanačku trudnoću, lečila se da bi zatrudnela, dugo je mirovala ili ima varikozno izmenjene vene.

ŠTA I KAD MOŽE DA POMOGNE

Ima li leka?

- I površna i duboka venska tromboza leče se heparinima male molekulske mase, a njihovo davanje u trudnoći je bezbedno po bebu.

Žene, Porođaj, Trudnice
foto: Profimedia

Mogu li trudnice da izbegnu ovo stanje?

- Umanjiće rizik od nastanka tromboze ako izbegavaju dugotrajno sedenje, posebno s prekrštenim nogama, stajanje, a primerena fizička aktivnost je poželjna. Naravno, moraju da zaborave na visoke štikle, ne smeju da nose teške stvari, spavaju na desnoj strani zbog pritiska na venski sistem. Poželjno je da nose hulahopke za trudnice, koje treba da oblače ujutru pre ustajanja iz kreveta, sa podignutim nogama. Podrazumeva se uzimanje dovoljno tečnosti.

Ima li slučajeva kad je povišen D-dimer poželjan?

- Ako se malo povredimo, oštetimo manji krvni sud, zbog čega ne idemo kod lekara, pomoći će nam proces hemostaze koji će sprečiti krvarenje tako što će se stvoriti fibrinski ugrušak. Kad ranica zaceli, razgradiće se. Tad ugrušci pomažu.

Faktori rizika koji doprinose stvaranju tromba:

- nasledni poremećaji koagulacije - istorija venskog tromboembolijskog događaja - trauma - prelomi - veći hirurški zahvat - hospitalizcija - produžena stanja ležanja (imobilisanost) - upotreba kontraceptivnih pilula - upotreba hormonske supstitucione terapije - trudnoća i skoriji porođaj - antifosfolipidni sindrom - težak fizički napor - gojaznost - pušenje - starost

NIJE POGREŠIO

Dr Srđan Babić je prvi lekar u Srbiji koji je u ekskluzivnoj izjavi za Kurir rekao da kovid 19 nije samo respiratorna već i kardiovaskularna bolest. Istraživanje sprovedeno u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" definitivno potvrđuje da korona izaziva tromboze u arterijskom i venskom sistemu. Trombozu je imalo 42,7 odsto pacijenata, najviše od 40 do 60 godina, gojazni, s visokim D-dimerom. Najčešće se radilo o dubokim venama potkolenice; 10 do 15 odsto imalo je trombozu u predelu kolena i natkolenice. Nažalost, opasne tromboze kod pojedinih pacijenata dovele su do fatalne plućne embolije. Česta posledica je i zapaljenje srčane maramice. Zloglasni virus, naime, ima spajkove preko kojih se vezuje za enzim u krvnim sudovima, u koje uđe preko respiratornog trakta. Kašalj ih dodatno širi i zahvata unutrašnje ćelije krvnih sudova koje odumiru od posledica oštećenja i tako dolazi do tromboze. - Kod pojedinih pacijenata ne dolazi do pada kiseonika u krvi zbog same upale pluća izazvane kovidom, već zbog tromboze alveole, malog suda gde se obavlja razmena gasova.

Srđan Babić
foto: kurir tv

(Branka Mitrović)

02:22

STRUČNJAK UPOZORAVA KO MOŽE DA DOBIJE TROMB NAKON KOVIDA! Jedan rezultat na laboratorijskom nalazu krije rizik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track