ZDRAVE GRICKALICE: Šaka orašastih plodova za zdravlje i energiju
Foto: Shutterstock

ISHRANA

ZDRAVE GRICKALICE: Šaka orašastih plodova za zdravlje i energiju

Život -

Bademi su najbolji za osobe obolele od povišenog šećera, orasi snižavaju holesterol, a kikiriki je dobar za mršavljenje.

Orašasti plodovi obogaćeni su zdravim masnoćama i predstavljaju hranu za mozak i srce, a za bolje zdravlje stručnjaci savetuju da dnevno pojedete šaku ovih plodova. Evo koja su njihova pozitivna dejstva na organizam.

Orasima protiv holesterola

Najnovija istraživanja pokazuju da redovna konzumacija oraha znatno smanjuje nivo holesterola u organizmu.

orah, orasi
foto: Shutterstock

Indijski oraščić za umor Ovaj plod obiluje velikim količinama gvožđa i obezbeđuje organizmu dovoljne količine energije jer je pun vlakana, vitamina E i K te magnezijuma i kalijuma.

Kikiriki za mršavljenje Masti, proteini i vlakna koja sadrži kikiriki pomoći će vam da duže osećate sitost. Oni koji redovno jedu ovu namirnicu imaju manje oscilacije u težini i lakše mršave.

Pistaći za niži pritisak Osim što su ukusni, pistaći pomažu u regulaciji krvnog pritiska i sadrže više kalijuma nego banane, koje su poznate po ovom mineralu. Ipak, oni koji imaju problema s radom bubrega treba da ograniče unos kalijuma u organizam.

Pistaći, Pistać
foto: Shutter

Brazilski orasi štite od raka Brazilski orasi su vrlo bogatim selenom, hranjivom supstancom koja pomaže u zaštiti ćelija od mutacija i starenja. Posebno su se pokazale u sprečavanju raka mokraćnih kanala i prostate.

Bademi za "šećeraše" Bademi imaju najniži glikemijski indeks od svih orašastih plodova, pa su zbog toga idealni za ljude obolele od dijabetesa jer su bogati magnezijumom, koji ima važnu ulogu u regulisanju nivoa šećera u krvi.

bademi
foto: Profimedia

Lešnici za zdravo srce Lešnici su bogati zdravim masnim kiselinama i jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina E. Oni sadrže vlakna, kalcijum, magnezijum, cink, folnu kiselinu i biotin, koji pospešuju rad srca i čuvaju njegovo zdravlje.

(Foto: Shutterstock)

Bonus video:

01:18

Nemoj da mi se ulećeš u facu! Jel treba da te prebijem?! Brutalna svađa Ivane i Maje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track